Multifokális szemüveglencse

article thumbnail A multifokális szemüveglencse típus úgy lett kifejlesztve, hogy a viselőjének ne kelljen cserélgetni a szemü... Bővebben...

Olvasókőtől a modern szemüvegig

article thumbnail
Érdekes történetek, mi több, legendák övezik a szemüveg kialakulását, míg a csiszolt üvegtől, az olvasó s...
 Bővebben...

A fény elleni védelem

article thumbnail
Erős megvilágítás hatására a szem kontrasztérzékenysége csökken. Egy napfényes nap után, amennyiben nem v...
 Bővebben...

Védelem a cukorbetegek retinakárosodása ellen

article thumbnail
Cukorbetegség esetén a sejtek nem tudják elegendő mennyiségben felvenni a szem elsődleges energiaforrását, va...
 Bővebben...

„Mintha homok ment volna a szemembe!”

article thumbnail
A szemet érintő megbetegedések között a szemszárazság az egyik leggyakrabban előforduló panasz. A kellemetle...
 Bővebben...

 
 
 Image
 
 
Tíz hiba, amelyet a leggyakrabban követünk el szemünk egészsége ellen Nyomtatás E-mail

Valljuk be: amíg rendelkezünk ezzel a fantasztikus értékkel, a legtöbben természetesnek vesszük, hogy ép látású embernek születtünk. Ez azonban nem tart örökké, főleg, ha óvatlanul naponta súlyos hibákat követünk el szemünk egészsége ellen.

Alváshiány

Az alvás nem elvesztegetett idő: ha valaki hosszabb ideig nem alszik eleget, az súlyosan visszaél a szeme tűrőképességével (is). Egy felnőtt embernek legalább 7-8 óra alvásra van szüksége naponta, ha ez rendszeresen hiányzik, azt a kimerültség, ingerültség, általános panaszok mellett a fáradt, száraz szem, illetve a szem alatti sötét karikák is jelzik.
Bagatellizált panaszok

Akár konkrét problémák nélkül sem árt időnként orvossal ellenőriztetni az egészségünket. Így van ez a szem épségével is: nem felesleges a vizsgálat akkor sem - sőt, a szemész és a páciens is annak örülhet a legjobban -, ha minden rendben van. Semmiképpen sem szabad azonban elmulasztani az orvosi kivizsgálást, ha a látással vagy a szemmel kapcsolatos problémák jelentkeznek, még ha apró kellemetlenségnek tűnnek is. Ilyen lehet például a visszatérő szempirosság, az égő, viszkető szem, a kötőhártya-gyulladás, a gyakori fejfájás, a hunyorítás, a túl közelről olvasás, stb., amelyeknek a hátterében súlyosabb szemproblémák is meghúzódhatnak. Szemüvegeseknek azért is tanácsos időnként megvizsgáltatni látásukat, hogy kiderüljön, megfelel-e még az a dioptria, amelyet használnak, nem változott-e idővel szemük állapota.

Rossz napvédelem

Lassan kezd beépülni a köztudatba, hogy a napsugárzás UV hatásától védeni kell a bőrünket, de a szem védelmét még mindig sokan elmulasztják. Pedig a szem még érzékenyebb ilyen szempontból, és ugyanúgy "emlékezik" évtizedeken át a károsodásokra, mint a bőr. Ezért a napszemüveg használata nagyon fontos minden alkalommal, amikor nagyobb UV sugárzásnak vagyunk kitéve: erős napsütésben, víz mellett, téli, havas sportok közben. Nem mindegy az sem, milyen napszemüveget használunk: az egyszerű sötétített, UV-védelmet nem tartalmazó napszemüveg ugyanis többet árt, mint használ.
Sérülésveszély

Vannak olyan tevékenységek, amelyek végzésekor állandó veszélyben van a szemünk. A sérülés veszélyét sokan nem veszik komolyan például motoros fűkaszával végzett fűnyírás, fűrészelés, motorozás közben. A védőszemüveg ilyen esetekben súlyos szemsérüléstől, látáskárosodástól menthet meg. Még kevesebben gondolnak arra, hogy akár szórakozás közben is adódhat ilyen jellegű baleset: egy rossz technikával nyitott pezsgő, a paintballozás közben levett fejvédő, a tűzijáték helytelen használata, de akár a lézermutató szemre irányítása is okozhat súlyos szemsérülést.

A szemet is lehet éheztetni?

Bizony, lehet, sőt, a nem megfelelő folyadékbevitel, vagyis a szem nyálkahártyájának "szomjazása" is árthat a szemünk állapotának. A kiegyensúlyozott, vitamindús, omega-zsírsavakat is tartalmazó táplálkozás védi a szemet. Különösen fontos, hogy A- és C-vitaminból tartalmazzon megfelelő mennyiséget az étrendünk. A szem egészsége szempontjából előnyös például az A-vitaminban gazdag máj, a vaj, a karotin tartalmú sárgarépa, és a luteinben gazdag kelkáposzta és a spenót fogyasztása.

Füstölődés

A dohányzás (akár aktív, akár passzív) két irányból is árt a szemnek: egyrészt a nikotin érszűkítő hatású, ami rongálja a szem finom hajszálereit, másrészt a füstös, szennyezett levegő szemszárazságot, irritációt okoz.

Légkondik

Egyre több lakásban és munkahelyen van légkondicionáló berendezés, sőt, a személygépkocsikat is mind gyakrabban szerelik fel ilyennel. A túlszáraz, alacsony páratartalmú "konzerv" levegő azonban nem tesz jót a szem nyálkahártyájának. Védekezni ez ellen párologtatóval, a szem finom tornáztatásával, esetleg műkönny használatával lehet. Külön szót érdemel a huzat, a szél, a kocsiban az arcunkba irányított szellőzés: ezek mind szárító, tehát szemet irritáló hatásúak.

Monitor előtti munka

A közhiedelem ellenére, a mai, modern számítógépek már nem ártanak a szemnek, mert a monitorok által kibocsátott sugárzás elhanyagolható. Pontosabban: nem a sugárzás okozhat szembántalmakat, hanem a fáradtság és az, hogy a monitorra koncentrálva kevesebbet pislogunk, ami túlerőltetést, szemszárazságot okoz.

Fények

A rosszul elhelyezett fényforrás, a rosszul megvilágított író- vagy munkaasztal is bajt okozhat, hiszen árnyékolva vagy félhomályban a betűk kontrasztja kicsi, nehezebb fókuszálni, fárasztóbb az írás-olvasás. Sokan tapasztalják, hogy az esti, éjszakai hosszas autóvezetés után kipirosodik a szemük. A szembe világító fények ellen fényre sötétedő szemüveggel lehet védekezni.

Rejtett összefüggések

Az emberi szervezet nem elkülönült részekből áll, hanem egységet alkot, ahol minden mindennel összefügg. Így egy-egy szemprobléma is jele lehet más betegségek meglétének vagy veszélyének, és viszont: bizonyos panaszok esetében a szem érintettségének vizsgálata is szükséges. Van, amikor ennek nyilvánvaló jelei vannak, például amikor egyes vírusfertőzések vagy allergiás megbetegedések kötőhártya-gyulladást is okoznak - ezeket az alapbetegséggel együtt kezelni kell. Máskor nincsenek látványos tünetek, mégis, bizonyos anyagcsere-problémák (például cukorbetegség), keringési betegségek kapcsán a szemészeti kivizsgálás elengedhetetlen. Az érrendszer állapotának, a szív-, az agy és a vese keringés esetleges károsodásának érzékeny mutatója a szemfenék finom ereinek vizsgálata, és jó tudni, hogy ilyen alapbetegségek mellett a szem is veszélyben van. Így aztán a legsúlyosabb, leggyakoribb hiba, amit a szemünk ellen elkövethetünk, ugyanaz, mint amit általában az egészségünk ellen vétünk: a szív- és érrendszeri rizikófaktorok "begyűjtése", az elhízás, a kiegyensúlyozatlan táplálkozás, a mozgáshiány, a stressz, és a többi, ami egészségünk elhanyagolásához, megromlásához vezet.

Szerző: Kiss Éva