Multifokális szemüveglencse

article thumbnail A multifokális szemüveglencse típus úgy lett kifejlesztve, hogy a viselőjének ne kelljen cserélgetni a szemü... Bővebben...

Olvasókőtől a modern szemüvegig

article thumbnail
Érdekes történetek, mi több, legendák övezik a szemüveg kialakulását, míg a csiszolt üvegtől, az olvasó s...
 Bővebben...

A fény elleni védelem

article thumbnail
Erős megvilágítás hatására a szem kontrasztérzékenysége csökken. Egy napfényes nap után, amennyiben nem v...
 Bővebben...

Védelem a cukorbetegek retinakárosodása ellen

article thumbnail
Cukorbetegség esetén a sejtek nem tudják elegendő mennyiségben felvenni a szem elsődleges energiaforrását, va...
 Bővebben...

„Mintha homok ment volna a szemembe!”

article thumbnail
A szemet érintő megbetegedések között a szemszárazság az egyik leggyakrabban előforduló panasz. A kellemetle...
 Bővebben...

 
 
 Image
 
 
Vigyázzunk rá! Nyomtatás E-mail

A rendszeres orvosi ellenőrzés mellett számos más lehetőség létezik a szem épségének megőrzésére. Kihez forduljon, milyen vizsgálaton kell részt vennie, illetve milyen lencsét válasszon az, akinek szemüvegre van szüksége?

A szűrés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. A gyermekeknél ötéves kor alatt ajánlott a szemészeti vizsgálat elvégeztetése, így kiszűrhetők a kancsalság és más látási rendellenességek. Az életkorral járó rendellenességek, például a glaukóma vagy az időskori makula degeneráció szűrésére érdemes külön figyelmet fordítani. Bizonyos betegségek, például diabétesz, vagy a családban korábban előfordult szembetegségek esetén különösen fontos a rendszeres időközönként történő ellenőrzés.

A napszemüvegek nem csak az aktuális divat kellékei, hanem nélkülözhetetlenek a szem  védelme érdekében. Megfelelő minőségű termékekkel kiszűrhetők a káros UV sugarak.  A szem sérülés elleni védelme egyes munkafolyamatoknál különösen fontos. Fűrészelés,  vágás, szerelés közben mindig ajánlott védőszemüveget viselni.  A kontaktlencsék jelentős könnyebbséget jelentenek, azonban megfelelő odafigyelés hiányában sok problémát is okozhatnak gyulladást, irritációt. A tisztasági előírások betartására különösen figyelni kell.

Sokan küzdenek a szemszárazság kellemetlen érzésével. Ennek kiküszöbölésére ajánlott az  omega-3 tartalmú kiegészítők fogyasztása, illetve jó, ha az étrend halfélékben gazdag.  A számítógép előtt végzett munka közben javasolt rendszeres pihenőt tartani, gyakran  pislogni. A műkönny használata ez esetben segíthet a szem nedvességének fenntartásában.
 
A dohányzás a szem egészségére nézve is sok veszélyt rejt magában. A rendszeres  füstöléssel egyaránt nő a szürke hályog, a makula degeneráció és a látóidegek károsodásának  kockázata. A retina egészségének megőrzésében nagy szerepet játszik az "A" vitamin, amely  például sárgarépa fogyasztásával fedezhető. A zöld leveles növények, mint a kelkáposzta és  spenót lutein tartalmánál fogva segíti a makula degeneráció folyamatának lassítását.

Az egészséges táplálkozás mellett a rendszeres testmozgás is segíti a szem épségének  őrzését. A testedzéssel elkerülhető a diabétesz, amelynek kellemetlen velejárója lehet a  szemproblémák megjelenése. Más részről a mozgás a vérkeringés növelésével jótékonyan  befolyásolja például a glaukómás betegek állapotát. A megelőzés mellett természetesen a  legfontosabb, hogy bármilyen rendellenesség észlelésekor, azonnal orvoshoz kell fordulni,  hogy a problémákat még a kezdeti szakaszban kezelhessék.