Multifokális szemüveglencse

article thumbnail A multifokális szemüveglencse típus úgy lett kifejlesztve, hogy a viselőjének ne kelljen cserélgetni a szemü... Bővebben...

Olvasókőtől a modern szemüvegig

article thumbnail
Érdekes történetek, mi több, legendák övezik a szemüveg kialakulását, míg a csiszolt üvegtől, az olvasó s...
 Bővebben...

A fény elleni védelem

article thumbnail
Erős megvilágítás hatására a szem kontrasztérzékenysége csökken. Egy napfényes nap után, amennyiben nem v...
 Bővebben...

Védelem a cukorbetegek retinakárosodása ellen

article thumbnail
Cukorbetegség esetén a sejtek nem tudják elegendő mennyiségben felvenni a szem elsődleges energiaforrását, va...
 Bővebben...

„Mintha homok ment volna a szemembe!”

article thumbnail
A szemet érintő megbetegedések között a szemszárazság az egyik leggyakrabban előforduló panasz. A kellemetle...
 Bővebben...

 
 
 Image
 
 
Nem csak a fáradtság okozza a szem alatti táskák kialakulását Nyomtatás E-mail

A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) szakembereinek kutatásai szerint a szemüreg zsírtartalmának növekedése lehet a szem alatti táskák kialakulásának elsődleges oka. A kutatók szerint ezért a felesleges zsír eltávolítása jelentheti a megoldást azoknak, akik ezt a gyakori problémát szeretnék kezeltetni.


Minden eddiginél részletesebb vizsgálat

A Journal of Plastic and Reconstructive Surgery című szakmai lapban megjelent tanulmányban először vizsgálták több alany anatómiai változásait, azért, hogy meghatározzák, mi történik az alsó szemhéjjal az öregedés során. Szintén elsőként használtak nagyfelbontású mágneses rezonancián alapuló képalkotó eljárást (MRI) az arc öregedési folyamatainak feltérképezésére.

A tanulmányban 40 (17 férfi, 23 nő) tizenkét és nyolcvan év közötti páciens mágneses rezonanciás képeit vetették össze, és azt találták, hogy az alsó szemhéj szövetei megnagyobbodtak az életkorral, amit leginkább a zsírszövetek növekedése okozott.

Image

A korral a zsírszövet mennyisége is nő

A "zsírsérvnek" is nevezett jelenség leggyakoribb kezelése a zsír sebészeti úton történő eltávolítása. A szem alatti táskák kialakulása esetén ugyanis a zsírszövet mennyisége nem változik, de a zsírt a helyén tartó lemez elgyengül vagy megsérül, és ezért a zsír előbukkan" - magyarázta Dr. Sean Darcy, a vizsgálatok vezetője. A fenti szemüregi zsírsérv-elméletet tanulja a legtöbb plasztikai sebész. A tanulmány alapján azonban egyértelművé vált, hogy a zsírszövet mennyisége nő a korral, és ez a mennyiségbeli növekedés lehet a fő oka a táskás szemeknek, nem pedig a legyengült kötőszöveti szalagok. Eddig még egyetlen tanulmány sem mutatta ki a kötőszöveti lemez meggyengülését.

Újfajta szemlélet szükséges

Jelenleg sok plasztikai sebész alkalmaz olyan eljárásokat a táskás szem kezelésére, amikkel egyáltalán nem távolít el zsírszövetet. Ilyen eljárás például, amikor a zsírszövet helyzetét változtatják meg, vagy a szemet körülvevő izmot erősítik meg, esetleg azokat a kötőszöveti szalagokat feszítik meg, amik a szemgolyót a helyén tartják. Ez utóbbi kettő jelentős beavatkozással jár, a zsíráthelyezéshez vagy -eltávolításhoz képest. Ráadásul ezeket az eljárásokat annak ellenére használják, hogy eddig semmilyen adat sem támasztja alá, hogy ezekre az izmokra vagy kötőszöveti szalagokra jelentősen kihatna az öregedés. "Eredményeink alapján több plasztikai sebésznek is meg kellene változtatnia a tasakos szemekre alkalmazott kezelési eljárását" - nyilatkozta a cikk társszerzője Dr. Timothy Miller. A kutatók szerint a szemhéjplasztikának a fent leírt eljárások helyett szinte rutinszerűen kellene tartalmaznia a zsíreltávolítást.

Személyre szabott kezelés minden páciens esetén

A szemhéjplasztika során az öregedés fokától illetve a betegség előrehaladtától függően a felső vagy alsó szemhéjat, esetleg mindkettőt megfiatalítják. Leggyakrabban az alsó szemhéjat kell műteni, mert a páciensek legtöbbje arra panaszkodik, hogy a szemük fáradtnak, puffadtnak és táskásnak tűnik. A sebészek a szemhéj bőrének természetes ráncai mentén ejtett vágáson át távolítják el a felesleges zsírszövetet, és ezáltal javítják az alsó szemhéj külalakját. "Bár a táskás szemet főként az öregedés és a zsírtartalom növekedésének számlájára írhatjuk, kialakulásában más tényezők is szerepet játszhatnak" - mondta Miller. A kutatók azt javasolják, hogy a plasztikai sebészek minden szemhéjplasztika esetén alkalmazzanak személyre szabott megközelítést, miután felmérték az összes lehetséges okot. A kutatócsoport következő lépésként olyan páciensekről készít majd mágneses rezonanciás felvételeket, akik táskás szemük miatt fordultak orvoshoz.