Multifokális szemüveglencse

article thumbnail A multifokális szemüveglencse típus úgy lett kifejlesztve, hogy a viselőjének ne kelljen cserélgetni a szemü... Bővebben...

Olvasókőtől a modern szemüvegig

article thumbnail
Érdekes történetek, mi több, legendák övezik a szemüveg kialakulását, míg a csiszolt üvegtől, az olvasó s...
 Bővebben...

A fény elleni védelem

article thumbnail
Erős megvilágítás hatására a szem kontrasztérzékenysége csökken. Egy napfényes nap után, amennyiben nem v...
 Bővebben...

Védelem a cukorbetegek retinakárosodása ellen

article thumbnail
Cukorbetegség esetén a sejtek nem tudják elegendő mennyiségben felvenni a szem elsődleges energiaforrását, va...
 Bővebben...

„Mintha homok ment volna a szemembe!”

article thumbnail
A szemet érintő megbetegedések között a szemszárazság az egyik leggyakrabban előforduló panasz. A kellemetle...
 Bővebben...

 
 
 Image
 
 
Szemrevaló... Avagy hogyan sminkeljünk szemüvegben, kontaktlencsében Nyomtatás E-mail

A szemüveg öltöztet - mondja a közhely, és ez a mai szemüvegdivat mellett tökéletesen igaz. Ennek ellenére nem elégszünk meg ennyivel, a reggeli elinduláskor már nyúlunk is a sminkkészlet felé. És ekkor kezdődnek a problémák. Szerencsés esetben ellátunk szemüveg nélkül a tükörig, szerencsétlenebb esetben viszont tapasztalhatjuk, hogy igazán nehéz úgy sminkelni, hogy a látótávolságunk rövidebb, mint a szemceruzánk hossza… Ha kontaktlencsénk van, akkor eggyel könnyebb a dolgunk. Legalábbis elsőre ezt gondolnánk. De ha sikerült már véletlenül csíkokat festenünk a lencsére szempillaspirállal, akkor tudjuk, hogy azért ez sem egészen egyszerű… Ráadásul túllépve ezeken az apró technikai malőrökön ott az állandó kérdés: egyáltalán hogyan, mire figyelve lehet ilyenkor sminkelni?

Ha szemüvegesek vagyunk, akkor elsősorban arra kell figyelnünk, hogy a lencsénk kicsinyíti vagy nagyítja-e a szemünket. A közellátóknak ugyanis dioptriától függő mértékben kisebbnek látszik a szemük, ezért érdemes világos, de harsányabb színekkel operálni, amelyek optikailag nagyítanak. A szemceruzával azonban óvatosan kell bánni, a teljes bekeretezés összenyomja a szemet; és alapvetően a füstös, sötétre satírozott smink sem ajánlott. A szempillaspirál viszont nagyon is, hiszen optikailag nagyít. Emellett jó szolgálatot tehet a fehér szemceruza, az alsó szempillák tövének kihúzásával ugyancsak „nyíltabb” lesz a tekintet.

Image

A távollátóknak épp az ellenkezőkre kell figyelni: mivel lencséjük nagyítóként működik, ezért nekik szerencsésebb olyan sminket választani, amely kicsit összehúzza a szemet. A szolid, pasztell árnyalatú szemfesték ajánlott, és bár megengedett a sötétebb szemceruza, de legyünk óvatosak, hiszen a lencsék már így is kiemelik a szemünket, a túlzott hangsúlyozás pedig visszásnak tűnhet.

Míg a szemüvegeseknek az optikai csalásokra kell figyelniük, a kontaktlencsét viselőknél sokkal inkább a higiéniai feltételekre kell ügyelniük. Ez persze nem azt jelenti, hogy ők nem sminkelhetnek, de bizonyos alapvető szabályokat érdemes betartani. A lencse berakásának és kivételének a professzionális technikája az első feltétel, erről érdemes a kontaktológusunkat, optikusunkat megkérdezni. Első szabály, hogy a lencsét mindig sminkelés előtt kell betenni, kivenni pedig mindig a smink eltávolítása után. Míg a vízálló termékek a szemüvegeseknek kifejezetten ajánlottak (a szemüveg bepárásodása miatt), addig a kontaktlencséseknek érdemes kerülni. Ezeknek a sminkszereknek ugyanis általában magasabb lipidtartalma van, ami nem kompatibilis egyes lencsékkel, azok könnyebben „koszossá”, kényelmetlenné válnak. Persze vannak már olyan szilikon-hidrogél lencsék, amelyek felszínét olyan eljárással kezelik, ami megakadályozza a lipidek lerakódását. Érdemes azonban a kifejezetten kontaktlencséseknek való kozmetikumok és hipoallergén, olajmentes sminklemosó használata. Értelemszerűen vigyázni kell, hogy a púder, hajlakk ne menjen a szemünkbe, hiszen ezek jól megtapadnak a lencsén, és ez igazán kellemetlen tud lenni. Óvatosan bánjunk a szemceruzával és a szempillaspirállal is, mert ha a szempillák tövéhez túl közel visszük fel, „összefirkálhatjuk” a lencsét. Ez nemcsak kényelmetlen lehet, hanem fertőzéshez, irritációhoz, a szem begyulladásához is vezethet. Ha ilyesmit tapasztalunk, mindenképp forduljunk szakemberhez, és ebben az esetben semmiképp ne sminkeljünk, amíg a gyulladás el nem múlik. Figyelni kell tehát, ezért érdemes rendszeres ellenőrzésekre járni.

A közhiedelemmel ellentétben azonban igenis lehet sminkelni: akár szemüveget, akár kontaktlencsét hordunk. Mondhatni, hogy határ csak a csillagos ég - és a szépérzékünk.