Multifokális szemüveglencse

article thumbnail A multifokális szemüveglencse típus úgy lett kifejlesztve, hogy a viselőjének ne kelljen cserélgetni a szemü... Bővebben...

Olvasókőtől a modern szemüvegig

article thumbnail
Érdekes történetek, mi több, legendák övezik a szemüveg kialakulását, míg a csiszolt üvegtől, az olvasó s...
 Bővebben...

A fény elleni védelem

article thumbnail
Erős megvilágítás hatására a szem kontrasztérzékenysége csökken. Egy napfényes nap után, amennyiben nem v...
 Bővebben...

Védelem a cukorbetegek retinakárosodása ellen

article thumbnail
Cukorbetegség esetén a sejtek nem tudják elegendő mennyiségben felvenni a szem elsődleges energiaforrását, va...
 Bővebben...

„Mintha homok ment volna a szemembe!”

article thumbnail
A szemet érintő megbetegedések között a szemszárazság az egyik leggyakrabban előforduló panasz. A kellemetle...
 Bővebben...

 
 
 Image
 
 
Közel s távol Nyomtatás E-mail
Avagy az olvasószemüvegtől a multifokális lencséig

A korral járó egészségi problémák közismert válfaja, amikor megtapasztaljuk: nem az újság van közel, csak a karunk rövid. A vicces jelenség mögött az öregszeműség, vagyis presbiópia áll, amelynek egyetlen kezelési módja a megfelelő olvasószemüveg használata. Hangsúlyozzuk: megfelelő! Vagyis a tömegcikként megvásárolható olvasószemüveg helyett a szemész szakember vizsgálata alapján megállapított dioptriájú, minőségi szemüveglencsék viselése. De mit tehetünk akkor, ha a közel- és távollátáshoz is szükségünk van szemüvegre? Erre valók a biofokális, vagy a még korszerűbb multifokális lencsék.

Ha elkerülni nem tudjuk, legalább könnyen úrrá lehessünk rajta! Több dolog között így vagyunk ezzel a negyvenedik életévünk környékén jelentkező természetes látásproblémával, a presbiópiával, vagyis öregszeműséggel. És bár minden kívánságunk így teljesülne! Olvasószemüveggel korrigálhatjuk a szemlencse csökkenő rugalmasságából adódó látásnehézséget: nevezetesen azt, hogy nem úgy látjuk a közeli tárgyakat, az újságot, könyvet, mint előtte. Elmosódnak a betűk előttünk, és azt a jó közellátást igénylő munkát, amit korábban probléma nélkül végeztünk, már nem látjuk rendesen.  Tudományos hátteréről röviden annyit, hogy a kor előrehaladtával a szemlencse elveszíti a rugalmasságát, alakját nem tudja már úgy változtatni, így a közelre fókuszálás nehezebbé válik.

Olvassunk a sorok között!
Az öregszeműség korrekcióját az olvasószemüveg jelenti, amelyet mindenképpen optikai szalonban érdemes beszerezni. Hogy miért? Mert a bevásárlóközpontokban megvásárolható, tucatszámra kapható olvasószemüveg csak a legritkább esetben jelent megoldást. A két szemünk, mint általában a páros szerveink, nem egyforma, ráadásul minőségi problémák is felvetődhetnek. Szóval az optometrista a látásvizsgálatot követően megállapítja, mekkora dioptriájúak legyenek az olvasószemüveg lencséi, és ajánl az arcformánknak, életmódunknak megfelelő szemüvegkeretet is.

Image

Az olvasószemüvegről azonban tudnunk kell, hogy kizárólag a közellátásra jelent megoldást, a távolban lévő tárgyakat elhomályosítja, így nem alkalmas autóvezetésre, tévnézésre.
Ha tehát a távollátáshoz is szükségünk van „mankóra“, akkor bifokális, illetve multifokális szemüveglencsékre kell váltanunk. Ezzel elkerülhetjük, hogy állandó készenlétben legyenek a szemüvegeink, és egyiket a másik után dobáljuk az orrunkra.


Bifokális, azaz kétfókuszú
Úgy kell elképzelnünk a bifokális lencsét, mintha két egyfókuszú lencsénk lenne „egybeolvasztva“, így egy lencsével megoldhatjuk a közel- és távollátás korrekcióját. Kis belecsiszolt ablakon át láthatunk élesen közelre bifokális lencsékkel, amely bár praktikus megoldás, mégis megvannak a hátrányai. Mivel ugyanis csak két fókuszpontunk van, éles a választóvonal a távoli és közeli dioptriák között, így homályos marad a kettő közötti terület. Ez pedig zavarhatja a látásunkat. A hirtelen képugrás mellett - ami a lépcsőzést, főzést, barkácsolást is megnehezíti - ráadásul nem a legesztétikusabb a megjelenése.

Multifokális, azaz többfókuszú

A finom átmenetével minden irányban és távolságra kiváló látást biztosító multifokális lencsék a fenti gondokat nem ismerik: a távollátásra és az olvasásra szolgáló lencserészek folyamatosan, finom átmenettel változtatják a lencsék dioptriaértékét. A multifokális lencséken nem láthatók az esztétikailag is zavaró választóvonalak, és nincs képugrás em.
Multifokális lencsékből hihetetlen a választék az optikai üzletekben. Léteznek típusok amelyeket általános viseletre fejlesztettek ki. Ha a számítógép elmaradhatatlan munkaeszközünk, válaszhatunk speciális multifokális szemüveget, de a vezetéshez is megtalálhatjuk a legmegfelelőbbet. Ide kívánkozik megjegyezni, hogy a multifokális lencsék esetére kifejezetten igaz a mondás: olcsó húsnak híg a leve!

Mivel egy speciális helyzettel kell megbarátkoznunk, ha multifokális szemüveget viselünk, természetes, ha kis időre szükségünk van ahhoz, hogy igazán komfortosan hordhassuk, hogy megszokjuk. Ehhez szabályként tekintsük azt, hogy ne cseréljük fel a régi szemüvegünkkel, türelmesen viseljük, amíg a szervezetünk, agyunk elfogadja az új helyzetet. Ha távolra nézünk, akkor a lencse felső részén át tekintünk a nagyvilágba, ha közeli dolgokat szeretnénk szemügyre venni, akkor változatlan fejtartás mellett a lencse alsó részét kell használnunk. A két terület között, az átmenenti részben – ún. csatornában – minden távolságra találunk éles részt, elég a fejünket kissé fel-le mozgatni. Ezt viszont meg kell tanulnunk!

A multifokális lencsékkel szembeni egyetlen kifogás, hogy a lencsék szélő területei holt teret képeznek, vagyis nem ott nem biztosítanak éles képet, bár ezen rész csökkentésén folyamatosan dolgoznak a fejlesztők.