Multifokális szemüveglencse

article thumbnail A multifokális szemüveglencse típus úgy lett kifejlesztve, hogy a viselőjének ne kelljen cserélgetni a szemü... Bővebben...

Olvasókőtől a modern szemüvegig

article thumbnail
Érdekes történetek, mi több, legendák övezik a szemüveg kialakulását, míg a csiszolt üvegtől, az olvasó s...
 Bővebben...

A fény elleni védelem

article thumbnail
Erős megvilágítás hatására a szem kontrasztérzékenysége csökken. Egy napfényes nap után, amennyiben nem v...
 Bővebben...

Védelem a cukorbetegek retinakárosodása ellen

article thumbnail
Cukorbetegség esetén a sejtek nem tudják elegendő mennyiségben felvenni a szem elsődleges energiaforrását, va...
 Bővebben...

„Mintha homok ment volna a szemembe!”

article thumbnail
A szemet érintő megbetegedések között a szemszárazság az egyik leggyakrabban előforduló panasz. A kellemetle...
 Bővebben...

 
 
 Image
 
 
De messze az iskolatábla Nyomtatás E-mail


Megdöbbentő adatot hoz egy tanulmány: száz gyerekből majdnem kilencven úgy kezdi meg az első osztályt, hogy soha nem vett részt szemvizsgálaton. Így nem csoda, hogy a legtöbb szemhiba ekkor, a gyerek hat-hétéves kora táján derül csak ki: amikor az iskolapadba ülve nem látja rendesen a táblát, a füzetét pedig szinte az orrával „nézi“. A szemproblémák aztán tanulási nehézségben, komplexusokban csúcsosodnak ki, pedig néhány egyszerű és egyáltalán nem kellemetlen szemvizsgálattal a szemész ki tudja szűrni és orvosolni a szemproblémákat.


Míg korábban még iskolás kor előtt kötelező volt a gyerekek szemészeti vizsgálata, mára csak ajánlott. A jelentősége pedig felbecsülhetetlen, és egy életre szól. Ha ugyanis gyerekkorban, időben kiszűri a szemész a szem látási hibáit, azzal sok későbbi látásproblémától, iskolai elmaradástól, felnőttkori, végleges tompalátástól kímélhetjük meg szemünk fényét, a gyerekünket.

ImageAz első találkozás a szemésszelIgaz, a babák születésekor nem marad el a szemvizsgálat, de bizonyos fénytörési hibák, a kancsalság csak később, egyéves kor környékére alakul ki, és erről a szülők többségének egyáltalán nincsenek ismeretei. Az első találkozás a szemész szakemberrel a babák hat hónapos korában esedékes, amikor is a kancsalság már nagy bizonyossággal kiderül. Ezután, ha nem tapasztalunk „gyanús“ jeleket (hunyorgás, a szembogáron fehéres-szürkés homály vagy folt), akkor egy-, három-, hat- és tízéves korban találkozzon mindenképpen a csemeténk szemorvossal. Háromévesen már átfogó szemvizsgálaton vehetnek részt a gyerekek, hiszen ekkor már tudnak beszélni, így olyan teszteket is el tud végezni a szemész, amelyeket korábban nem. Ezeknek a vizsgálatoknak a fontosságára rámutat: ha időben ismerik fel és kezdik kezelni a látásproblémákat, az iskolás korra már jelentős eredményt hozhat.


Gondok az iskolában
A szülők nem is gondolnak arra, hogy gyerekük tanulási problémái látászavarra vezethetők vissza sok esetben. Tévesen figyelemzavarként, netán hiperaktivitásként diagnosztizálják gyakran a szem látási problémáit. Intő jelként kell kezelni, és szemész segítségét kérni akkor, ha a gyerek gyakran dörzsöli a szemét, elfordítja vagy félrebillenti a szemét, és úgy nézi a táblát, ha sokszor eltéveszti a sorokat olvasáskor, túl közel hajol a könyvhöz, füzethez, ha fejfájásra, esetleg szédülésre panaszkodik. Mind gyakoribb - főleg nagyobb iskolás gyerekek esetében -, hogy a házi feladathoz, otthoni munkához számítógépen gyűjtött adatokat, információkat kell használniuk. Ez pedig felveti a kérdést: rontja-e a szemet a számítógép, a televízió? Ha egészséges kompromisszumot kötünk, akkor nem. Vagyis, ha napi egy-két órát tölt a gyerek monitor előtt, nem kell tartani látásromlástól. A valóságban azonban ez másképp néz ki, és bizony, ha fél napokat ücsörög csemeténk a számítógép előtt, az kifejezetten káros a szemre. Itt kell egy tévhitet eloszlatni: az olvasás ugyanis nem rontja a szemet. És ha már említettük az olvasást, szót kell ejteni a diszlexiás gyerekekről is, akiknél fokozottan fontos a szemhibák korrigálása, hogy elejét tudjuk venni az olvasási gondok halmozódásának. Majd egymillió gyerek küzd egyébként olvasási zavarral kishazánkban. Ha felismerjük a látáshibát, egyúttal a szövegértést is javíthatjuk: mindössze megfelelő szemüvegre van szükségük a gyerekeknek.

Családi vonalonTudni kell, ha mindkét szülő, vagy akár csak az egyik is szemüveget visel, az a gyerekre nézve kockázatot jelent, ugyanis a szem látási hibái genentikusan öröklődnek. Családi vonalon jelentkezhet az asztigmatizmus, azaz szemtengelyferdülés is. Érhető, hogy ilyen esetben a gyerek szemészeti szűrésének még inkább kiemelt helyre kell kerülnie.

Segít a szemész
A látásprobléma egyszerű, minden kellemetlenségtől mentes vizsgálattal kideríthető, és ennek megfelelően ajánl a szemész szakember megfelelő szemüveglencsét és szemüvegkeretet. Mára kifejezetten gyerekkeretek közül választhatunk csemeténknek, ami valóban kényelmes és biztonságos viseletet biztosít. Természetesen ebben is fontos a szemész, optikus tanácsát kikérni. A látásfejlődés anatómiailag a gyerek tizenkét éves koráig tart, ami után akár kontaktlencse is ajánlható a gyereknek. Bár a kontaktlencsék kiváló minőségű látáskorrekciós eszközök, mégis inkább a szemüveget válasszuk gyerekünknek, mert a lencsét tíz-tizenkét évig tanácsos egyhuzamban viselni, és gyakorlatilag a serdülő-, illetve fiatal felnőtt korra lenne ideje szemüvegre váltani. Ezt pedig nem egyszerű összeegyeztetni sok esetben a gyerek öntudatával, hiúságával.

Nem túlzás részünkről az a megállapítás, miszerint az iskolakezdésnek éppúgy része kell, hogy legyen a szemésznél, optometristánál tett látogatás, mint a füzetek, íróeszközök beszerzésének a tanév elején.