Multifokális szemüveglencse

article thumbnail A multifokális szemüveglencse típus úgy lett kifejlesztve, hogy a viselőjének ne kelljen cserélgetni a szemü... Bővebben...

Olvasókőtől a modern szemüvegig

article thumbnail
Érdekes történetek, mi több, legendák övezik a szemüveg kialakulását, míg a csiszolt üvegtől, az olvasó s...
 Bővebben...

A fény elleni védelem

article thumbnail
Erős megvilágítás hatására a szem kontrasztérzékenysége csökken. Egy napfényes nap után, amennyiben nem v...
 Bővebben...

Védelem a cukorbetegek retinakárosodása ellen

article thumbnail
Cukorbetegség esetén a sejtek nem tudják elegendő mennyiségben felvenni a szem elsődleges energiaforrását, va...
 Bővebben...

„Mintha homok ment volna a szemembe!”

article thumbnail
A szemet érintő megbetegedések között a szemszárazság az egyik leggyakrabban előforduló panasz. A kellemetle...
 Bővebben...

 
 
 Image
 
 
Itt a piros, hol a piros? Avagy a színtévesztésről Nyomtatás E-mail

Míg egy jó színlátó szétnéz a világban, több millió színárnyalatot képes megkülönböztetni, könnyedén eligazodik a közelekedési lámpákon, nem okoz problémát számára az érett gyümölcs kiválogatása a zöldségesnél, és észreveszi, ha a beszélgetőpartnere elpirul. Egyszerű, mindennapi dolgok ezek, amelyek a színtévesztőknek mégsem mennek. Világszerte több mint 200 millió ember éli így az életét. Nekik már soha nem lesz színesebb az életük?


A színtévesztés örökletes probléma, a női X kromószóma hibájának tudható be. Egy nő csak akkor válik színtévesztővé, ha mindkét X kromószómája hibás, ha csak egy, akkor hordozónak tekinthető. A férfiak esetében, az XY kromószámákból eredően, az X hibája színtévesztést okoz. Ez magyarázza, hogy miért gyakoribb a férfiak körében a szem eme problémája. A férfiak nyolc, míg a nők csupán fél százaléka színtévesztő. A színtévesztés nem összekeverendő a színvaksággal! Előbbi esetében a szem mindhárom színérzékelő receptora működik, amelyek a vörös, a zöld és a kék fényre érzékenyek, csak épp valamelyik gyengébben, csökkent az érzékenysége.

ImageSzínvakságról akkor beszélünk, ha egy receptor egyáltalán nem működik. Az öröklés mellett színérzékelési zavarokat okozhatnak bizonyos szembetegségek is, ilyen többek között a zöld- és szürkehályog, valamint az ideghártya betegségek egy része. Mindennapi színeink A legtöbb ingert felfogó szervünk, a szemünk a színekkel üzen nekünk. Egy színtévesztő azonban jóval kevesebb, néhány ezer, esetleg néhány száz árnyalat értelmezésére képes, a normális, több millóval szemben. Ez pedig kihatással van a mindennapokra, hiszen rosszul, illetve egyáltalán nem fogják az olyan metakommunikációs jeleket, mint a pirulás, sápadás, a láz. A leggyakoribb színtévesztés a piros és zöld színekkel fordul elő, ami komoly gondot okozhat közúti közlekedésben.


ImageA színtévesztés egyébként már korán, a gyermekkor hajnalán nehézségek elé állítja a kisgyerekeket. Gondoljunk csak az óvodai rajzokra, színezőfüzetekre, a színes logikai játékokra, vagy épp az iskolás korú gyermekek színes tankönyveire. A színtéveszők legtöbbször a környezetükben lévő részletek iránt is „érzéketlenek“, pontosan nem látnak részletdúsan. Ennek magyarázata abban rejlik, hogy a szem a világosság és a kontrasztok érzékelésével ismeri fel az egyes tárgyakat, ez az érkényeség pedig kisebb a színtévesztők körében. Így egy színes magazin, prospektus, és azokban főleg a színes betűkkel írt szövegek, ábrák jelentenek nehézséget. Ezért lehet, hogy térképolvasásban sem a legjobbak.

Mi leszek, ha nagy leszek? Nos, ez fogas kérdés ép színlátók esetében is, de fokozottan igaz ez a színtévesztőkre. Majd száz olyan foglalkozásról tudunk, ahol tökéletes színlátást követelnek meg, mint például az élelmiszer-, autó- és textiliparban, de fodrász, kozmetikus, orvos, kirakatrendező pályára sem léphet az, aki színtévesztő. Ezért a pályaalkalmassági vizsgálat, ahol szigorúan ellenőrzik a színlátást is. Vizsgálati módszerek Több mószer létezik a színtévesztés feltárására, amelyek közül eggyel biztosan mindenki találkozott már. Ha máskor nem, általános iskolás korában biztosan. Ezek azok a bizonyos pöttyös ábrák, amelyek számokat vagy betűket rejtenek, pöttyökből formázva. Egyes színpárokat a színtévesztők nem tudnak megkülönböztetni, tehát nem tudnak a „pöttyök között olvasni“.

A leghatékonyabb módszer orvosi megnevezése: anomaloszkóp. Ekkor egy osztott mezőben kell a zöldből és vörösből a referenciasárgával egyező sárgát kikevernie. A zöld és a vörös arányából, valamint a kikevert szín intenzitásából leeht a színtévesztés mértékére következtetni. Ismeretesek ezeken kívül színtes korongokkal „dolgozó“ tesztek és lámpás tesztek is. Nem gyógyítható, de javítható!? Nos, az nem jó hír, hogy a színtévesztéssel életünk végéig együtt kell élnünk, nem gyógyítható. Kutatók természetesen dolgoznak a színtévesztés problémájának megoldásán. Ilyen például az a szemüvegbevonat, amely korrigálhatja a színlátást. A színek azonban jól megtanulhatók – a színfelismerés egyébként tanult képességünk -, és a színtévesztők zöme képes arra, hogy többé-kevésbé kompenzálja fogyatékosságát.

Kíváncsi rá, Ön színtévesztő-e?
Egy rövid tesztből megtudhatja, klikkeljen !