Multifokális szemüveglencse

article thumbnail A multifokális szemüveglencse típus úgy lett kifejlesztve, hogy a viselőjének ne kelljen cserélgetni a szemü... Bővebben...

Olvasókőtől a modern szemüvegig

article thumbnail
Érdekes történetek, mi több, legendák övezik a szemüveg kialakulását, míg a csiszolt üvegtől, az olvasó s...
 Bővebben...

A fény elleni védelem

article thumbnail
Erős megvilágítás hatására a szem kontrasztérzékenysége csökken. Egy napfényes nap után, amennyiben nem v...
 Bővebben...

Védelem a cukorbetegek retinakárosodása ellen

article thumbnail
Cukorbetegség esetén a sejtek nem tudják elegendő mennyiségben felvenni a szem elsődleges energiaforrását, va...
 Bővebben...

„Mintha homok ment volna a szemembe!”

article thumbnail
A szemet érintő megbetegedések között a szemszárazság az egyik leggyakrabban előforduló panasz. A kellemetle...
 Bővebben...

 
 
 Image
 
 
Szabadtéri játékkal a jó szemekért Nyomtatás E-mail
Megdöbbentő számok

A kelet-ázsiai országokban mára szinte népbetegségnek számító rövidlátás több érintett ország kormányát, de a WHO-t is aggasztja. Szingapúrban például a végzős diákok 90%-a kénytelen szemüveget viselni, de az iskolát éppen csak most kezdő (6-7 éves) korosztályban is 30% a szemüveges gyerekek aránya - míg ausztrál társaiknak az érettségi körül is csak egyötöde, az óvodát befejezőknek 1-3%-a küzd ezzel a problémával.

Miért?

Mi lehet az oka mindennek? Ausztrál tudósok egy csoportja azt állítja, a jelentős különbség nem magyarázható sem etnikai, sem genetikai tényezőkkel - végeztek felmérést kínai gyerekek körében is, mely ugyanarra az eredményre vezetett -, és a közhiedelemmel ellentétben még csak a számítógép vagy a tévé képernyője előtt eltöltött idővel sem.

A két csoport alanyai ugyanis közel azonos időtartamot töltöttek olvasással, számítógépes játékokkal vagy tévézéssel - ez a tény pedig felveti azt a kérdést is, mennyire állja meg a helyét, ha kizárólag a "villogó képernyőt" okoljuk rövidlátásunkért.

Image

A napfény a titok?

Ian Morgan, az ausztrál Research Council's Vision Center kutatócsoport vezetője elmondta, a két csoport közötti egyetlen jelentős eltérés a tanítási idő alatt a szabadban eltöltött órák számában jelentkezett. (Az ausztrál kutatást megelőzően hasonló következtetésre jutottak amerikai és indiai felmérések is.)

Míg a szingapúri gyerekek átlagosan napi fél órát játszottak kint, addig az ausztrál iskolákban a különböző foglalkozások, tanuláshoz kapcsolódó tevékenységek alatt a fiatalok legalább napi két órát töltöttek a szabadban.

Rövidlátás (myopia)

A rövidlátás az emberek többségénél gyerekkorban fejlődik ki, de napjainkban - a városi léttel járó, jellemzően zárt térben, irodában végzett munkák elszaporodásával - egyre több felnőttnél is megjelenik.

A kutatócsoport eredményei most azt jelzik, a rövidlátás megelőzhető, kialakulásának esélye legalább felére csökkenthető, ha gyermekkorban napi 2-3 órát töltünk erős napfényben.

Ez a természetes fény ugyanis segít szabályozni a szem gyerekkori fejlődését: hatására fokozódik a szervezetben a dopamin termelődése, ez a kémiai anyag pedig jelentős szerepet játszik a szemgolyó eltorzulásának - így a rövidlátás kialakulásának - megelőzésében.

 

[origo]