Multifokális szemüveglencse

article thumbnail A multifokális szemüveglencse típus úgy lett kifejlesztve, hogy a viselőjének ne kelljen cserélgetni a szemü... Bővebben...

Olvasókőtől a modern szemüvegig

article thumbnail
Érdekes történetek, mi több, legendák övezik a szemüveg kialakulását, míg a csiszolt üvegtől, az olvasó s...
 Bővebben...

A fény elleni védelem

article thumbnail
Erős megvilágítás hatására a szem kontrasztérzékenysége csökken. Egy napfényes nap után, amennyiben nem v...
 Bővebben...

Védelem a cukorbetegek retinakárosodása ellen

article thumbnail
Cukorbetegség esetén a sejtek nem tudják elegendő mennyiségben felvenni a szem elsődleges energiaforrását, va...
 Bővebben...

„Mintha homok ment volna a szemembe!”

article thumbnail
A szemet érintő megbetegedések között a szemszárazság az egyik leggyakrabban előforduló panasz. A kellemetle...
 Bővebben...

 
 
 Image
 
 
A szemüveg nem luxus Nyomtatás E-mail

Image A szemüveg nem luxus tárgy többé, hanem hozzáférhető bárki számára, akinek szüksége van rá. Sok mindenkinek van rá szüksége, mert sok mindenre használják ma már, nem úgymint egykor, amikor klasszikus hivatása az volt, hogy segítsen, a rövidlátók- távollátók baján: van napszemüveg, van sokféle védőszemüveg, ami károkozó fényhatások, gáznemű, szilárd és folyékony testek okozta sérülések ellen óvja a szemet.

Hozzájuthat bárki, aki csak megkívánja, mert ma már nem csak a rászorulók szükségletét elégíti ki a szemüveg, hanem legalább ugyanilyen mértékben divatcikknek is számít, s mint ilyen igazodik az egyéni és a tömegízléshez is.

Ennek megfelelően készítenek ma lencsét, különböző üvegfajtákból és műanyagokból, vannak olcsóbb és drágább lencsék. Van kicsi, és van nagy, van színtelen és színes, de van olyan is, ami színes is és színtelen is egyszerre. Van ovális lencse és van körkörös, lekerekített sarkú és éppenséggel szögletes is, s mindenhez igazodik a keret is. Keret készülhet csontból, szaruból, fémből, fából, de leginkább műanyagból - ha ugyan a vevő nem keret nélküli szemüvegre vágyik, mert ilyen is készíthető.

Mindent egybevéve: a szemüveg lehet célszerűen kialakított, de készülhet ilyennek, olyannak, merőben csak azért, mert a múló divat éppen így rendeli.