Kontaktlencse vagy szemüveg? – rakják fel a kérdést az állandó szemüvegviselésre szorulók. Mint mindennek, a kontaktlencse viselésnek is vannak előnyei és hátrányai. Előnyei azonban mindenképpen vonzóvá teszik használatát, mivel nagyobb mozgásszabadságot biztosít, sportolásnál praktikusabb, mellette nekünk tetsző napszemüveget is viselhetünk, s ha betartjuk a higiéniás szabályokat, elkerülhetjük a kockázatot, hogy valami súlyos szövődményt okozzon viselése.

A fénytörési hibákat szemüveggel, kontaktlencsével korrigálhatjuk, ha a műtéti lehetőségben nem szeretnénk gondolkozni. Manapság a lágy kontaktlencsék a legelterjedtebbek, a félkemény és kemény lencsék háttérbe szorultak. 
A kontaktlencse kiküszöböli a szemüveg viselés kényelmetlenségeit, a keret zavaró hatását, a két dioptria érték közti nagy különbség, esetleg eleve nagyon magas dioptria okozta torzítást. 
A lágy lencsék magas víztartalmúak, jó oxigénáteresztő képességűek, kényelmesek, ezért könnyen megszokhatóak.
A kontaktlencse viselését mindig szakorvosi vizsgálatnak kell megelőznie. Kizárólag az orvos által kiválasztott és felírt lencsét szabad hordani. A szemész szakorvos a látásunknak és életmódunknak legmegfelelőbb lencsét ajánlja.
Annak érdekében, hogy a viselés és a hozzá kapcsolódó higiéniás szabályok rutinszerűvé váljanak, az orvos megtanítja a lencse behelyezésének és eltávolításának, valamint a tisztán tartásának szabályait. Soha ne használjunk kölcsönkapott, orvosi rendelvény nélkül vásárolt kontaktlencsét, mert komoly fertőzéseket, szembetegségeket okozhat.
A lencsét csak a lejárati határidőig szabad használni, ha szavatossági ideje lejárt, dobjuk ki! Ne használjunk sérült vagy kiszáradt kontaktlencsét.
A lencse viseléséhez kapcsolódó higiéniás előírásokat, a dobozon található használati utasításokat mindig tartsuk be. Napközben a kontaktlencsére lerakódott kosz, szennyeződés a megfelelő tisztító, tároló folyadékkal eltávolítható. Az egynapos lencséknél erre nincs szükség, hiszen a nap végén ki kell dobni, és másnap új lencsét kell felhelyezni. 

Kifejezetten csak kontaktlencsénkhez készült ápolószereket, műkönnyet használjunk. Ne tisztítsuk a lencsét házilag készített oldatokkal, csapvízzel! Ne keverjünk össze különböző tárolófolyadékokat. 

Lehetőleg ne aludjunk kontaktlencsében még akkor sem, ha ez az általunk viselt típusnál megengedett. A szemnek is szüksége van pihenésre, éjszakára mindig távolítsuk el a lencsét. 

Szembetegségek esetén mellőzzük a lencse használatát, mert fokozhatja az amúgy is beteg szem irritációját, de egyéb vírusos eredetű betegségek esetén is az az ajánlás, hogy ne használjuk a kontaktlencsét, mert hiába gyógyulunk ki, ha a lencsével visszafertőzzük magunkat. 

Ha idegen anyag, pl. strandvíz kerül a szembe, a lencsét azonnal el kell távolítani. A lencsét mindig alapos kézmosás után tiszta kézzel vegyük ki, majd bő vízzel mossuk ki a szemünket. Az eltávolított lencse többé már nem használható, ne kísérletezzünk a megtisztításával, dobjuk ki! 

Nyaralás alkalmával vigyünk magunkkal megfelelő mennyiségű ápoló, tisztítófolyadékot. Nem árt, ha tartalék lencséről és szemüvegről is gondoskodunk. Ne feledkezzünk meg a műkönnyről sem, a szélsőséges időjárás, légkondicionáló hamar kiszárítja a szemet. 

Utazásra, kontroll vizsgálatokra érdemes kis kiszerelésű ápolófolyadékot, lencsetartót, szemüveget is vinni. Nyaraláskor – uszoda, tengerpart, szauna – úszószemüveg, búvárszemüveg viselése javasolt. 

Úszni kontaktlencsével, akár uszodában, akár természetes vizekben elméletileg lehetséges, gyakorlatilag azonban nem javasolt. Egyrészt a lencse kimosódhat a szemből, nagyobb gond azonban, hogy a ma döntően elterjedt lágy kontaktlencsék magukba szívják az uszoda vegyszerezett, illetve a tavak és folyók nem éppen tiszta vizét. A fertőzésveszély elkerülésére ajánlott az úszószemüveg, kisebb dioptria esetén a lencsék kivétele.

Kültéri sportok (kerékpározás, futás, labdajátékok) esetén a kontaktlencse a szemüveggel szemben kifejezetten ajánlatos, mert nem korlátozza a látóteret, gyors mozgásnál sem esik le. Itt is ajánlott a sportszemüveg használata. 

Homokos vízparton viszont figyelni kell, hogy ne kerüljön a szembe homok, mert az megsértheti a szaruhártyát. Ha megtörtént, vegyük ki a lencsét és öblítsük le alaposan visszahelyezés előtt. 

Szabad levegőn és légkondicionált helyen (autóban is!) a szemek hamarabb kiszáradnak. Az égő, szúró érzés, a szem behunyásának kényszere árulkodó jel. Ezen segítenek az ún. nedvesítő cseppek (komfortcseppek, hidratálócseppek).

A kontaktlencse ápolása két fő részből áll: tisztítás és fertőtlenítés-tárolás. Ma már olyan többfunkciós oldatok vannak forgalomban amelyekkel egy lépésben végezhetjük el az ápolást. Az oldatok használata elkerülhető a naponta eldobható és a 30 napos, kiterjesztett viselésű lencse esetén. A tárolókat havonta cserélni kell. A lágy lencsék sokkal gondosabb ápolást igényelnek a felrakódások, szakadékonyságuk miatt. Tárolás során a lencséket mindig nedvesen kell tartani. Viselés nélkül hosszabb ideig való tárolás esetén az ápolófolyadék tartalmazzon nem elbomló fertőtlenítőszert, amit legalább 2-3 naponta cserélünk. A lencsékhez csak tiszta kézzel szabad nyúlni.
A lencsét sminkelés előtt kell beilleszteni, a smink eltávolítást pedig a lencse kivétele után végezzük! Így a különböző krémek, olajok, festékszemcsék még ha be is kerülnek a szemrésbe nem rakódnak fel a kontaktlencsére.
Tartalék szemüveget kontaktlencse mellett is szükséges csináltatni, mivel bármikor adódhat olyan helyzet amikor nem viselhető a lencse. 

Kiknek nem ajánlott? Kifejezett szárazszem betegség, szemhéjszél betegsége, szaruhártya érzéketlensége, szemzáródási rendellenesség fennállása esetén nem ajánlott, vagy helyi kezelést (szemcsepp, szemkenőcs) igénylő egyéb szemészeti betegség esetén sem. Végül azoknak sem, akik nem tudják biztonságosan behelyezni és eltávolítani, megfelelően ápolni a kontaktlencsét. 

Hátrányok, melyekre gondolni kell: Ha nem tudja biztonságban behelyezni, eltávolítani, vagy megfelelően ápolni a kontaktlencsét, inkább maradjon a szemüveg használata mellett. Mivel a lencse közvetlenül hozzáér a szemhez, több komplikációt, gyulladásos betegséget okozhat és tarthat fenn. Ha panaszok – homályos látás, szemszúródás, égő érzés, irritáció, könnyezés – jelentkeznek, a kontaktlencsét azonnal ki kell venni, és ellenőrizni kell a lencse épségét, tisztaságát. Néha csak illesztési hiba, véletlen kifordulás okoz átmeneti tüneteket, öblítést, tisztítást, fertőtlenítést követően meg kell próbálni újra beilleszteni. 

Ha a panaszok továbbra is fennállnak, akkor minél hamarabb szemész szakorvost kell felkeresni – akár ügyeletben is. A panaszokat okozhatja többek között a lencse vagy a szaruhártya sérülése, idegentest feltapadása, gyulladás, esetleg fertőzés. A kontaktlencsét, a lencsetartót és az ápolófolyadékot tilos tovább használni a visszafertőzés veszélye miatt, a kontaktlencsét pedig a gyulladás fennállása alatt nem szabad viselni.

Kategória: Hírek