Erős megvilágítás hatására a szem kontrasztérzékenysége csökken. Egy napfényes nap után, amennyiben nem viseltünk fényvédő lencsét, a szem sötéthez való alkalmazkodóképessége kb. 48 órán keresztül kisebb. Ezeket a hatásokat védi ki a megfelelően sötétített szemüveglencse.

Horizontális felszínről visszaverődve a napfény polarizálódik , kellemetlen csillogást, vakító fényt eredményezve. Ez különösen zavaró lehet pl. vitorlázás, síelés, autóvezetés közben.Ezeket a hatásokat a polarizáló napszemüveglencsékkel lehet kivédeni Elsődleges a szem UV sugárzás elleni védelme. Ezt az egyszerű üveg lencsék is biztosítják de speciális anyagú ill. speciális felületi kezelésű műanyag lencsékkel is igen jó UV szűrést lehet elérni.

Speciálisak a fényre sötétedő un. photogray vagy photochromatikus lencsék. Rövid hullámhosszúságú fénnyel megvilágítva ezeket a lencséket, kémiai reakció következik be, melynek hatására a lencsék besötétednek, így a fény 80 %- át elnyelik és kiváló UV szűrést is biztosítanak. A fényerő csökkenésére a lencsék világosodnak.

Különleges, pl. narancssárga színű lencsével a kontrasztérzékenséget kiválóan lehet javítani. Korlátot szab használatának, hogy a természetes színharmóniát megváltoztatja. A napszmüvegek használatának paradoxonja, hogy kisebb fényintenzitás mellett a pupilla kitágulhat, így relatív több fény juthat a szemlencsére ill. a retinára mint napszemüveg használata nélkül.

Nagyon fontos, hogy megfelelően szinezett, teljes UV szűrést biztosító napszemüveget használjunk. Igy tág pupilla mellett sem juthat a szembe káros sugárzás.

Sajnos, a napszemüvegek minősége jól tükröződik az árukban. Ajánlatos a szemüveget szaküzletben vásárolni és meggyőződni a márkajel eredetiségéről. A napszemüveget árusító, nem erre szakosodott helyeken vásárolt szemüvegekre semmiféle garanciát nem vállalnak. Lehet, hogy a divat igényeinek ezek a lencsék megfelelnek, de a szemünk igényeinek nem. A nem megfelelő napszemüveg pupillatágulatot okoz UV szűrés nélkül, s így többet árt, mint használ.

Kategória: Hírek