A multifokális szemüveglencse típus úgy lett kifejlesztve, hogy a viselőjének ne kelljen cserélgetni a szemüvegeit, attól függően, hogy olvas, vezet vagy éppen számítógéppel dolgozik.

Meg kell szokni a multifokális lencsét?

Mivel a multifokálislencsék többszemüvegethelyettesítenek, és a megfelelő komfort eléréséhez egy kis időre van szükség. Még az egyfókuszú szemüvegeknél is előfordul, hogy első időben szokatlan az új szemüvegünk!
Ugyanígy van a bifokális és multifokális szemüvegeknél is, tehát NEM, nem megszoknunk kell, csak meg kell tanulnunk használni, és egy kis időt kell adni az agyunknak, amíg szinte észrevehetetlenné válik a használata a mindennapokban. Csak türelem, előbb utóbb mindenkinek szokott sikerülni!

Miből is áll a tanulási folyamat a multifokális lencsék esetében?

Először is állandóan viselni kell a multifokális szemüvegünket, nem cserélgetve régebbi szemüvegeinkkel! Ez nagyon fontos lépés, mert annyira eltérő a felületkialakítása, hogy csak így van esélye az agyunknak elsajátítani az új szemüvegünk használatát.
Távolra nézéskor a multifokálisszemüvegfelső részén, a távoli korrekció dioptriáját használjuk. Közelre úgy látunk jól, hogy változatlan fejtartás mellett a lencse alsó részén keresztül a közeli dioptriát használjuk.
A távoli és közeli rész között minden távolságra találunk éles részt a lencsén (köztes vagy átmeneti rész „csatorna”), enyhén fel-le mozgatva a fejünket. (Ez a tanulási folyamat része, amíg automatikussá nem válik a pillanat tört része alatti beállító fejmozgás.) Oldalra tekintve (kilépve az éleslátást biztosító átmeneti részből) homályossá válik a kép, ezt a fej megfelelő utána fordításával kompenzálhatjuk. (Ez is automatikussá válik később.)
Figyelem! Az átmeneti éles rész szélessége általában szorosan összefügg a lencse ajánlott fogyasztói árával! 

Mennyi időt vesz igénybe, mire teljesen „megszokom” a progresszív lencsét?

Ez a tanulási folyamat egyéntől függő, egyeseknél néhány óra múlva természetessé válik a multifokális szemüveg használata, másoknál eltart néhány hétig is. A legtöbb esetben „észrevétlen” a tanulási folyamat vége, egyszerűen csak teljes természetességgel használjuk egész nap a szemüvegünket, és látunk újra ugyanúgy , mint „20 évvel azelőtt”… A tapasztalat azt mutatja, hogy akinél a tanulási folyamat meghaladja az 1 hónapot, ott kevés kivételtől eltekintve általában máshol keresendő a probléma.

Mi történik, ha nem tudom „megszokni” a multifokális lencsét?

Sokan azt mondják, hogy intelligencia szükséges a megtanulásához. Mi inkább azt mondjuk, hogy kellő akarással, türelemmel és kitartással szinte mindenki meg tudja tanulni használni a multifokális lencséket, hiszen a ma használatos korszerű modellek nagyon nagy fejlődésen estek át az elmúlt 40 év folyamán.
A legtöbb gyártó úgynevezett „Megszokási garanciát” vállal a multifokális lencséire, ez általában azt jelenti (bár ez gyártó cégtől függ), ha nekünk mégsem válik be, akkor kicserélik egyfókuszú vagy bifokális lencsére ugyanabban a dioptria értékben, tehát megoldják látásproblémánkat más típusú lencsével.

Fontos, hogy ne csak akkor látogassunk el a szemészhez, az optikushoz vagy az optometristához, ha úgy gondoljuk valami probléma van a szemünkkel.
A szemészeti szűrést is rutinvizsgálatként kellene kezelni, amihez nem árt találni egy megbízható optikai szalont.

Várjuk szalonunkban!

Kategória: Hírek