Multifokális szemüveglencse

article thumbnail A multifokális szemüveglencse típus úgy lett kifejlesztve, hogy a viselőjének ne kelljen cserélgetni a szemü... Bővebben...

Olvasókőtől a modern szemüvegig

article thumbnail
Érdekes történetek, mi több, legendák övezik a szemüveg kialakulását, míg a csiszolt üvegtől, az olvasó s...
 Bővebben...

A fény elleni védelem

article thumbnail
Erős megvilágítás hatására a szem kontrasztérzékenysége csökken. Egy napfényes nap után, amennyiben nem v...
 Bővebben...

Védelem a cukorbetegek retinakárosodása ellen

article thumbnail
Cukorbetegség esetén a sejtek nem tudják elegendő mennyiségben felvenni a szem elsődleges energiaforrását, va...
 Bővebben...

„Mintha homok ment volna a szemembe!”

article thumbnail
A szemet érintő megbetegedések között a szemszárazság az egyik leggyakrabban előforduló panasz. A kellemetle...
 Bővebben...

 
 
 Image
 
 
A számítógép és a szem Nyomtatás E-mail

Káros-e a számítógép monitor a szemre?

Nincs rá tudományos bizonyíték, hogy a számítógép képernyője káros lenne a szemre, bár napjainkban egyre inkább előtérbe kerül ez a téma, hiszen mindannyian egyre több időt töltünk a számítógép előtt, és tudjuk, hogy a hosszas számítógéppel való munka során a szem elfárad, kellemetlen lehet és fájhat.

Kiterjedt tesztek és vizsgálatok leszögezték, hogy a képernyő nagyon alacsony, vagy semmilyen káros ionizáló sugárzást (mint pl. a röntgen) sem bocsát ki, vagy nem ionizáló sugárzást (mint az ultraibolya) normál használati körülmények között. Tény, hogy a számítógép képernyője által kibocsátott ultraibolya sugárzás csak töredéke a neoncsövek által kibocsátottnak. A képernyőből eredő sugárzás jóval az alatt van, ami bármiféle hályoghoz vagy a szem károsodásához vezethet, akár egy egész élet során is.

Néhány ember állítja, hogy ha sokáig, több mint egy órát, ülnek a képernyő előtt, akkor ideiglenesen a fekete és fehér színeket nem látják tisztán, összemosódnak. (Ezt McCollough jelenségnek nevezik.) Ezek a színek jellemzően a számítógép képernyőjén megjelenő komplementer színek, melyeket, ha sokáig nézünk, akkor okozhat homályos látást, de ez a jelenség egyáltalán nem jelenti a szem betegségét, sérülését, vagy bármilyen károsodását.

Image

A számítógép képernyője megerőlteti-e a szemet?

A monitort gyakran hozzák összefüggésbe a szem megerőltetésével. Számos tünetet észlelhet monitorhasználat közben. Ilyenek a szem irritációja (véres, könnyes vagy éppen száraz szem), fájdalom (fáradt, kellemetlen érzés a szemhéjak, vagy a homlok tájékán), problémák adódhatnak a fókuszálással is. A fejfájás, derékfájás, izomfájdalom szintén felmerülhet. Ezek a tünetek azonban könnyen elmulaszthatóak a munkahely átrendezésével, vagy esetleg a monitorhasználóknak a megfelelő szemüveg viselésével.

Bár a szem megerőltetése kellemetlen és zavaró érzés, egyáltalán nem jelenti azt, hogy a monitorhasználat bármilyen károsodást okozna a szemben. Ahhoz, hogy megszabaduljon ettől a kellemetlen érzéstől alapos és körültekintő keresést kell folytatnia a probléma gyökerére vonatkozóan. Érdemes a szemészhez fordulnia, hogy kiszûrje az esetleges szembetegségeket, és ha szükséges akkor felírja a megfelelő szemüveget. A monitorok és számítástechnikai eszközök értékesítői, a munkahelyi ergonómusok és az olyan intézmények, mint a Munkaegészségügyi intézet szintén hasznos tanácsokkal szolgálhatnak a megfelelő munkakörnyezet kialakítására, ezzel pedig a tünetek megszüntetésére.


Hogyan előzhető meg a szem irritációja?


A munkahelyeken a számítógép használók általában szeretik a monitort távolabb elhelyezni a szemüktől, mint amilyen távolságban a könyvet tartják olvasáskor. A képernyő tetejét érdemes a szem vonala alá helyezni, hogy lefelé kelljen nézni, így sokkal nagyobb a komfortérzet. A dokumentáció, vagy írott anyag, amit használ a számítógépes munka közben legyen olyan közel a képernyőhöz, amilyen közel csak lehet, így gyakorlatilag minimálisra csökkenthető a fej és a szem mozgatása, valamint a fokuszálásbeli különbségek.

A munkahely megvilágítása ne legyen túl erős, a gyenge fény alkalmazásával a fényvisszaverődést küszöböljük ki a képernyőn. Néhány munkahelyen túlságosan erős fényforrásokat alkalmaznak a kényelmes számítógépes munkához. Ha nem lehet a fényviszonyokat megváltoztatni a munkahelyen akkor ajánlott a különböző szûrők és árnyékolók alkalmazása. A képernyő szinte vonzza magára a szennyeződést, ezért rendszeresen tisztítsa meg, hiszen csak így lesz tökéletes az Ön által látott kép.


Fontos a rendszeres időszakonként ismétlődően megtartott pihenő!

A számítógépes munka során szinte mozdulatlanul ülünk hosszú időn keresztül. Nem mozog a fejünk, a testünk és a szemünk mozgása is minimális. Ebből adódóan a folyamatos mozdulatlanság miatt sokkal intenzívebben jelentkezik a fáradtságérzés, az esetleges fájdalomérzet. A gyakori pislogás nedvesíti a szemet, és megvédi a kiszáradástól.
 

Milyen speciális szemüvegeket használjunk?


A számítógép képernyőjét mindig megfelelő fókusztávolságban kell tartani. Mivel a képernyőt általában magasabbra és távolabbra helyezzük, mint a szokásos olvasási távolság, így más, különleges szemüvegek lehetnek szükségesek. Ezek alkalmazása különösen fontos azoknak a számára, akik bifokális vagy multifokális szemüveget vagy olvasószemüveget hordanak. A bifokális lencsék fókusztávolságát növelni kell, hogy a magasabb elhelyezésű képernyőt is megfelelően lássuk. Azoknak is szükségük lehet a számítógépes munka során korrigáló szemüvegre, akik általában nem hordanak szemüveget, mert látásuk épp.

Az optikus vagy a szemész állapítja meg, hogy milyen lencse megfelelő Önnek. Szükség lesz rá, hogy pontosan jellemezze munkahelye elrendezését ahhoz, hogy a szakember kiszámíthassa hogy pontosan milyen látáskorrigáló szemüvegre van szüksége. Ez a vizsgálat abban is segítségére lehet, hogy megtudja mi okozza Önnek a számítógépes munka során tapasztalt kellemetlen érzést szemében, és egy esetleges betegség is diagnosztizálható ezáltal, melyeket jobb minél előbb észrevenni és kezelni.

 
Forrás: BME - Ergonómiai és Pszichológiai Tanszék