Multifokális szemüveglencse

article thumbnail A multifokális szemüveglencse típus úgy lett kifejlesztve, hogy a viselőjének ne kelljen cserélgetni a szemü... Bővebben...

Olvasókőtől a modern szemüvegig

article thumbnail
Érdekes történetek, mi több, legendák övezik a szemüveg kialakulását, míg a csiszolt üvegtől, az olvasó s...
 Bővebben...

A fény elleni védelem

article thumbnail
Erős megvilágítás hatására a szem kontrasztérzékenysége csökken. Egy napfényes nap után, amennyiben nem v...
 Bővebben...

Védelem a cukorbetegek retinakárosodása ellen

article thumbnail
Cukorbetegség esetén a sejtek nem tudják elegendő mennyiségben felvenni a szem elsődleges energiaforrását, va...
 Bővebben...

„Mintha homok ment volna a szemembe!”

article thumbnail
A szemet érintő megbetegedések között a szemszárazság az egyik leggyakrabban előforduló panasz. A kellemetle...
 Bővebben...

 
 
 Image
 
 
10 kérdés és válasz a kontaktlencsékről Nyomtatás E-mail

Ki hordhat kontaktlencsét? Az emberek többsége viselhet kontaktlencsét, de a kutatások még tovább tágították a határokat. Így már az asztigmiás és presbióp páciensek, is hordhatnak kontaktlencsét. Gyermekkorunktól viselhetünk kontaktlencsét. Akár fiatal, akár idős, akár rövid- vagy távollátó Ön, valószínűleg létezik az Ön számára is kontaktlencse.


Melyik a legmegfelelőbb kontaktlencse számomra?

A kontaktlencse választást több szempont befolyásolja. A legfontosabb az, hogy milyen látáskorrekcióra szorul és, hogy milyen gyakran szeretné viselni a lencséket.

Milyen kontaktlencsék közül választhatok?

Többféle kontaktlencse létezik. Vannak napi és havi cseréjű lencsék és olyanok is, amelyeket 30 napos folyamatos viselésre terveztek. Ha bifokális vagy progresszív szemüvegre van szüksége, akkor speciális kontaktlencsét is hordhat. Ma már az asztigmia sem akadály, hiszen a tórikus kontaktlencséket erre tervezték. Amennyiben a szeme színét szeretné megváltoztatni, akkor a színes kontaktlencsék széles skálájából választhat és nem számít, hogy szüksége van-e látáskorrekcióra vagy sem.

Image

Okozhat -e sérülést a szememnek?


Klinikai kutatások és páciensek milliói bizonyították világszerte, hogy a kontaktlencse az egészséges megoldást nyújtja látáskorrekcióra. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a kontaktlencse gyógyító eszköz, ezért mindig szakember javaslata szükséges a viseléshez, hiszen csak ő tudja eldönteni, hogy szabad-e Önnek kontaktlencsét viselni. Továbbá az is fontos, hogy rendszeresen járjon kontrollra.

Mire kell vigyázni a kontaktlencse viselésekor?

Mindig az előírt időbeosztás szerint kell a kontaktlencsét hordani. Például a napi hordású, eldobható lencséket csak egy napig szabad viselni. A havi lencséket nem szabad egy hónapnál tovább használni és rendszeresen ápolni kell ápolószerrel. A kontaktlencse viselését mindig szakembernek kell jóváhagynia és rendszeresen ellenőriznie.

Eltűnhet a kontaktlencse a szememben?

Ez lehetetlen. A kontaktlencséket úgy tervezték, hogy mindig a szemgolyó közepe fele mozduljanak el. Ha erősen megdörzsöli a szemét, a lencsék a szemhéj alá vagy a szem szélére kerülhetnek. Ha ez történne Önnel, hunyja le a szemét és lassan forgassa a szemét jobbra, balra. A lencséknek vissza kell kerülniük a szemgolyó közepe fele.

Hogyan ápoljam a kontaktlencsét?

Azokat a kontaktlencséket, amelyeket éjszakára ki kell venni, ápolófolyadékban kell megtisztítani. De már léteznek olyan lencsék is, amelyeket egynapi használat után el kell dobni vagy 30 napos folyamatos viselésre terveztek, ezek nem igényelnek ápolást.

Mennyibe kerül?

Az árak között nagy eltérés lehet, a lencse típusától és akár a vásárlás helyétől függően. Pl. a havi cserélésű kontaktlencsékből egy doboz kb. 8.000 Ft-ba kerül. Mivel egy dobozban 6 db lencse van, így egy hónapra kb. 2666 Ft-ra jön ki az ár. Ha még többet szeretne megtudni az árakról és a különböző termékekről, kattintson ide.

Hány éves kortól lehet kontaktlencsét viselni?

A kor nem akadály. Kisgyermekek is hordhatnak kontaktlencsét, ha látáskorrekcióra szorulnak. A szakember és a szülő döntése, hogy ajánlanak-e kontaktlencsét a gyermeknek. A szülőknek kell eldönteni, hogy a gyermek felelősségérzete elég érett-e a kontaktlencse viseléséhez és ápolásához.

Hogyan változtathatom meg a szemem színét kontaktlencsével?

Ma már akár szeme színét is megváltoztathatja. Legalább 12 féle szín és árnyalat közül választhat. Ezeket a lencséket még akkor is hordhatja, ha nem szorul látáskorrekcióra. De ne felejtse, hogy a kontaktlencse orvosi eszköz, tehát viselését mindig szakembernek kell jóváhagynia és ellenőriznie. Ő tanítja meg a kontaktlencse illesztésére is. A színes kontaktlencsét is szemész szakembertől vagy optikusától szerezheti be.