Multifokális szemüveglencse

article thumbnail A multifokális szemüveglencse típus úgy lett kifejlesztve, hogy a viselőjének ne kelljen cserélgetni a szemü... Bővebben...

Olvasókőtől a modern szemüvegig

article thumbnail
Érdekes történetek, mi több, legendák övezik a szemüveg kialakulását, míg a csiszolt üvegtől, az olvasó s...
 Bővebben...

A fény elleni védelem

article thumbnail
Erős megvilágítás hatására a szem kontrasztérzékenysége csökken. Egy napfényes nap után, amennyiben nem v...
 Bővebben...

Védelem a cukorbetegek retinakárosodása ellen

article thumbnail
Cukorbetegség esetén a sejtek nem tudják elegendő mennyiségben felvenni a szem elsődleges energiaforrását, va...
 Bővebben...

„Mintha homok ment volna a szemembe!”

article thumbnail
A szemet érintő megbetegedések között a szemszárazság az egyik leggyakrabban előforduló panasz. A kellemetle...
 Bővebben...

 
 
 Image
 
 
Ne csak nézzen… Lásson! Nyomtatás E-mail

Nem is lehet kérdés, az autónkat mindig elvisszük a féléves rutinellenőrzésre… De vajon ugyanígy eszünkbe jut-e, hogy a szervezetünk is igényli a rendszeres felülvizsgálatot? Van-e olyan fontos a szemünk világa, mint az kocsink állapota?

Ha kicsit visszaidézzük kisiskolás korunkat, akkor talán még emlékszünk, hogy félévente, évente az iskolaorvos beültetett minket a szám-és betűsorok elé, vagy kis színes pontokból álló képeken számokat mutogatott, ellenőrizve, hogy vajon nem hiányzik-e az a bizonyos éles látás. A gond csak az, hogy miután kiléptünk az iskolapadból, valahogy elfelejtettük, hogy ez az apró és fájdalommentes rutinvizsgálat miért is volt olyan fontos. Olyannyira, hogy kutatási adatok szerint Magyarországon másfél millió ember sosem vett még részt látásvizsgálaton.


A szem a lélek tükre, ezt tudjuk, de ennél lényegesebb, hogy a világból szerzett információink nagy részét vizuálisan szerezzük meg, legyen szó akár a tábláról másoló kisdiákról, az autóvezető sofőrről vagy épp egy műszerészről. Fontos tehát, hogy ne a megszokásra, hanem a tényleges látásunkra hagyatkozzunk. Látásélességünket, képalkotásunk tisztaságát, a különböző szembetegségekre utaló tüneteket tehát érdemes időről időre megvizsgáltatni szemorvosunkkal, optikusunkkal. Ez nem azt jelenti, hogy rögtön bajt, szembetegséget kell feltételeznünk, és ijedve tartanunk attól, mi lesz, ha kiderül: mégsem olyan jó a látásunk, mint gondoljuk. Egy kisebb dioptriájú szemüveg számítógépezéshez, olvasáshoz, még mindig jobb megoldás, mintha hunyorogva erőltetnénk az amúgy is monitorok és neonlámpák által túlterhelt szemünket.

A látásélesség ellenőrzése ráadásul maximum 15-20 perc és teljesen fájdalommentes. A teljes látásvizsgálat általában egy objektív (számítógépes) és egy szubjektív vizsgálatból áll. Előbbivel kimutathatóak a szem fénytörési hibájából adódó dioptriai adatok, a szem optikai tulajdonságai. A szubjektív vizsgálat során (igen, ez az a bizonyos tábláról leolvasós dolog) a különböző dioptriájú próbalencsékkel megállapítható, hogy milyen erősségű lencse számunkra a legoptimálisabb.

A megfelelő dioptriájú lencse, kontaktlencse viselése nem csupán amiatt fontos, hogy tisztán lássunk. Ha valakinek ugyanis erős fejfájással, állandó migrénnel társuló tünetei vannak, annak könnyedén oka lehet a rosszul beállított szemüveg is. Ilyen esetben mindenképpen érdemes szemészeti szakemberhez fordulni, hiszen talán egy megfelelő szemüveggel megoldható a kínzó probléma. A különböző szembetegségek kiszűrésében is alapvető jelentőségű a rendszeres kontroll. Ezek a betegségek ugyanis legtöbbször tünetmentes és lassú elváltozásokat okozhatnak a szemben. Az állandó látásellenőrzés azonban időben kimutatja az esetleges elváltozásokat, így azok nagyobb hatékonysággal kezelhetőek. Kiemelten fontos a gyerekek vizsgálata, főként iskolakezdés előtt, hiszen az ő szemük optikai tulajdonságai folyamatosan változnak a növekedés során.

Akár szemüvegesek vagyunk, akár sasszemünkkel dicsekszünk, azért figyeljünk oda, és legalább évente keressük fel látásvizsgálónkat, optikusunkat.

Lássuk be, hogy a látásunknak is szüksége van némi törődésre!