Multifokális szemüveglencse

article thumbnail A multifokális szemüveglencse típus úgy lett kifejlesztve, hogy a viselőjének ne kelljen cserélgetni a szemü... Bővebben...

Olvasókőtől a modern szemüvegig

article thumbnail
Érdekes történetek, mi több, legendák övezik a szemüveg kialakulását, míg a csiszolt üvegtől, az olvasó s...
 Bővebben...

A fény elleni védelem

article thumbnail
Erős megvilágítás hatására a szem kontrasztérzékenysége csökken. Egy napfényes nap után, amennyiben nem v...
 Bővebben...

Védelem a cukorbetegek retinakárosodása ellen

article thumbnail
Cukorbetegség esetén a sejtek nem tudják elegendő mennyiségben felvenni a szem elsődleges energiaforrását, va...
 Bővebben...

„Mintha homok ment volna a szemembe!”

article thumbnail
A szemet érintő megbetegedések között a szemszárazság az egyik leggyakrabban előforduló panasz. A kellemetle...
 Bővebben...

 
 
 Image
 
 
Öregem, nem látok jól! Nyomtatás E-mail
Avagy a macula degeneráció


Az öregkori látásromlás dobogós helyezettje a macula degeneráció, amikor is úgy ötven-ötvenöt éves kor táján elmosódottan látjuk az arcokat, összefolynak a betűk a szemünk előtt, és olykor előkerül a nagyító is. Sokan magukra ismerhettek e rövid diagnózisból, és ha mi nem is vagyunk (még) érintettek, bizonyára él olyan idős családtagunk, aki nem lát már olyan élesen, mint régen. A macula degeneráció megkerülhetetlen téma a fejlett társadalmakban az életkor kitolódása miatt.

A macula degenerációt szokás – egyébként helytelenül – szemfenéki meszesedésnek is nevezni. A látásromlás hátterében valójában a macula, azaz a sárga folt sejtjeinek a pusztulását jelenti, ami mivel ez a terület az éleslátásért felelős ideghártya-terület, magával vonja az időskori látásromlást. Gyógyítani ma még nem, illetve csak részben lehet.

Száraz és nedves forma
Az időskori makula-degeneráció két alapvető formája ismert. A száraz forma esetén az éleslátás helyének a „kikopása“ észlelhető, aminek az oka a sejtek pusztulása. E hatásra lassú, de folyamatos látásromlással találkozunk. Az első, észrevehető tünet, amikor az addig egyenesnek észlelt vonalat görbének látjuk. Ezzel körülbelül egy időben nehezebbé válik az olvasás, kevésben bizonyul az addig használt olvasószemüveg, és az arcfelismerés is romlik. Egy tárgy távolságát és méretét sem tudjuk igazán megállapítani.

A nedves forma olyan elváltozást jelent, amikor a retinába betörő érnövedékből vérzés indul meg, aminek végső soron a központi látás teljes elvesztése az eredménye.
E betegség is olyan panaszokat produkál az első időkben, mint a száraz forma, de aztán, amint a bevérzés megkezdődik, hirtelen és jelentős látásromlást tapasztal a beteg. A betegség teljes kifejlődésével a látóterünk központjában nagy homályt látunk, és csak a széli részeken, esetleg szemünket elfordítva látunk élesen.

Az okokat hiába is keressük, arra még a mai állás szerint nincs egyértelmű magyarázat, az viszont biztos, hogy családi halmozódást megfigyeltek a páciensek körében, ami genetikai eredetre utal. Megfigyelték azt is, hogy bizonyos életmódbeli tényezők, például a dohányzás, a vitaminszegény étkezés, az UV sugárzás is kockázatnövelő.

Hogyan kezeljelek?
A panaszok jellegzetesek, így ehhez egy szemfenéki kép hozzárendelése elegendő a diagnózis felállításához. A gyógymód azonban korátsem ilyen egyértelmű! Több eljárás létezik, ami azt sejteti, hogy egyetlen, egyetemes érvényű módszer nem létezik. Ez mindaddig így lehet, amig a sejtpusztulás, illetve a kóros érnövekedés oka nem tisztázott. Lássuk, mégis milyen módszerek segíthetnek a macula degeneráción!

Az ún. konzervatív terápia arra fektet hangsúlyt, hogy a fent felsorolt kockázati tényezőket kikapcsoltassa, valamint multivitamin-készítményekkel és magával a táplálkozással erősítse a szemet.
Az invazív terápiák egyike a szem beljesébe juttatott, szteroid-tartalmú injekció, valamint a lézeres eljárások. A nedves formánál alkalmazható lézerkezelés célja a beteg terület növekedésének a megállítása, az érnövekedés elpusztítása. Ez az eljárás azonban nem alkalmazható széles körűen.

A műtéti megoldásokon is folyamatosan dolgoznak a retinasebészek. Céljuk a maradandó eredményt nyújtó módszer kifejlesztése, ami még várat magára. Az viszont már létező technológia, mely szerint az ideghártyát körbemetszik, és tulajdonképpen úgy forgatják meg, úgy állítják be, hogy az ép retinarészeket a sérült központi területre helyezik. Ekkor szemizom-műtétre is szükség van, hogy a kép újra egyenes legyen. Az eredmények azonban nem mutatják azt a hatékonyságot, amely elvárható volna.

És szóljunk végül a látásjavító segédeszközökről, ami bevethető, ha a fenti beavatkozásokat nem lehet végrehajtani, illetve azokat követően is szükség van a látásromlás kezelésére. A működési elv: a látott képet akkorára fel kell nagyítani, hogy az ideghártya ép területeivel újra lássunk, újra olvashassunk. Ezt elérhetjük egy hétköznapi nagyítóval, továbbá világító nagyítóval, csiszolt olvasóléccel. Attól függően, hogy közeli kézimunkázáshoz vagy olvasáshoz, aláíráshoz szeretnénk használni a segédeszközt, különböző keretekbe foglalják a nagyítót, hogy kényelmesen használhassuk. Segítség lehet, ha a szemüvegbe távcsövet építtetünk televíziózáshoz, és az is, ha olvasóelőtétet alkalmazunk az olvasáshoz. Ezen eszközökkel szinte újra meg kell tanulni olvasni, ami kitartást és sok türelmet igényel, de a szellemi frissességet biztosító olvasásról lemondani sokkal nagyon áldozat lenne.

Bár nem gyógyítható teljesen a macula degeneráció, de ha szemész szakemberre bízzuk magunkat, látásunkat, akkor jó esélyünk van a javulásra!