Multifokális szemüveglencse

article thumbnail A multifokális szemüveglencse típus úgy lett kifejlesztve, hogy a viselőjének ne kelljen cserélgetni a szemü... Bővebben...

Olvasókőtől a modern szemüvegig

article thumbnail
Érdekes történetek, mi több, legendák övezik a szemüveg kialakulását, míg a csiszolt üvegtől, az olvasó s...
 Bővebben...

A fény elleni védelem

article thumbnail
Erős megvilágítás hatására a szem kontrasztérzékenysége csökken. Egy napfényes nap után, amennyiben nem v...
 Bővebben...

Védelem a cukorbetegek retinakárosodása ellen

article thumbnail
Cukorbetegség esetén a sejtek nem tudják elegendő mennyiségben felvenni a szem elsődleges energiaforrását, va...
 Bővebben...

„Mintha homok ment volna a szemembe!”

article thumbnail
A szemet érintő megbetegedések között a szemszárazság az egyik leggyakrabban előforduló panasz. A kellemetle...
 Bővebben...

 
 
 Image
 
 
A kötőhártyagyulladásról, sokszemközt Nyomtatás E-mail

Viszketett már a szeme? Könnyezett, bepirosodott, váladékozott, talán még homályosabban is látott? Lehet, hogy szúró, égő érzése volt? Nos, akkor Önnek kötőhártyagyulladással volt dolga. Mint a leggyakoribb szemészeti betegség, beszéljünk a kötőhártyagyulladás okairól és kezelési módjairól!


A kötőhártya védi a szemet a mechanikai sérülésektől, és ez a leheletvékony nyálkahártyaréteg előzi meg a szem kiszáradását is. Ha nincs semmi gond, akkor ez a szem fehér részét és a szemhéjak belső felszínét borító réteg teljesen áttetsző, láthatatlan védelmi vonalat képez.

Ám, ha baktérium, vírus, bizonyos allergének, vegyszerek, netán mechanikai behatás éri, begyulladhat. A kötőhártyagyulladás nincs korhoz, nemhez kötve, gyakorlatilag már újszülött korban (ekkor a zárva maradt könnycsatornák miatt) megjelenhet és egészen idős korban is előfordulhat. Ezért ez az egyik legelterjedtebb szembetegség. Mivel a legtöbb típusa nem súlyos lefolyású, sőt, egyes típusai néhány napon belül maguktól is megszűnnek, hajlamosak vagyunk elhanyagolni a betegséget. Pedig nem kellene, ugyanis ha a kötőhártya megduzzad, ödémás lesz, és ez a szemhéjra is áttevődik, a szaruhártyát is elérheti, amit komolyan kell venni, mert látásromláshoz vezethet. Ráadásul, bár a kötőhártyagyulladás nem különösebben veszélyes, de fertőző betegség, így különösen oda kell figyelnünk a környezetünkre, a személyes higiéniára!

Okok és hatások
A kötőhártya gyulladását leggyakrabban baktériumok, vírusok és más típusú kórokozók által okozott fertőzések okozzák. További gyakori okok közé sorolhatók az allergiás megbetegedések, valamint a fizikai és kémiai ártalmak, mint például az UV sugárzás, bizonyos vegyszerek.

A kötőhártyagyulladás látványos betegség: a hártya erei kitágulnak, vagyis vérbőség jön létre, amit mi úgy látunk, hogy kivörösödött a szemünk. A váladékozás ugyancsak  biztos előjele a kötőhártyagyulladásnak, bármelyik típusával is találkozzunk, de azt jó tudni, hogy a váladék milyensége utal a gyulladás típusára. Ezen látható tüneteken túl jelentkezhet égető, szúró érzés, sőt, idegentest-érzés, viszkethet, fényérzékennyé is válhat a szem.

Mivel a fenti tünetek általános jelenségek, ne vállalkozzunk „öngyógyításra“! A szemész szakorvos rövid vizsgálattal biztosan megállapítja a kötőhártyagyulladás típusát, és megfelelő kezelési módot ajánl.

Mit hogyan kezeljünk?
A bakteriális eredetű kötőhártyagyulladás sárgás-zöldes, sűrű, gennyes váladékozással jár, ami alvás közben összegyűlhet és „összeragaszthatja“ a szemhéjakat – olyan, minta csipás lenne a szemünk. E mellé csatlakoznak a fenti tünetek, mint a kivörösödés, szúró érzés, könnyezés. A bakteriális kötőhártyagyulladás magától is megjavulhat – persze ekkor hosszabb ideig tart, mint orvosi segítséggel. Utóbbi esetén antibiotikum-tartalmú szemcseppet, illetve szemkenőcsöt kapunk. Segíthet még a szem rendszeres, gyakori tisztítása, a váladék eltávolítása.

A vírusos kötőhártyagyulladással gyakran jár együtt más probléma is, legtöbbször felső légúti hurut. Láz, izomfájdalom, torokfájás is jelentkezhet. Vírusos fertőzés esetén a váladék víztiszta, ez különbözteti meg szemmel látható módon a bakteriális típustól. A vírus okozta gyulladás gyakran először csak az egyik szemet érinti, majd néhány napon belül áttevődik a másik szemre is. Kezelése a tünetek enyhítését jelenti: hideg borogatás, műkönny-szemcseppek alkalmazhatók.

A tavasz beköszöntével az allergiás eredetű kötőhártyagyulladásról is több szó eshet, mint máskor. Ha ekcémával, asztmával, egyéb allergiás betegséggel küzdünk, akkor a kötőhártyagyulladás is gyakori probléma lehet. Kiváltó oka a növényi pollenek, az állíti szőrök, a toll és egyes gombák, atkák, sőt, kozmetikumok is lehetnek. Ki-ki mire érzékenyebb! Ilyenkor mindkét szem viszket, könnyezik, duzzadt, és gyakran a szemhéjakat is érinti. Ráadásul társulhat ehhez tüsszögés, orrfolyás is. A legjobb, ha kerüljük az allergiát kiváltó dolgokat, de ha ez lehetetlen, a tüneti kezelésben segíthet a szemorvos: gyulladáscsökkentő szemcseppet, érösszehúzót, a legsúlyosabb esetben tablettát írhat fel.

Ha vegyszer vagy idegen test okozza a kötőhártyagyulladást, akkor sem genny, sem egyéb vizes váladék sem ürül a szemből. A kellemetlen tüneteken segít, ha tiszta vízzel kiöblítjük a szemet.

Figyelem! Fertőz!
Az igaz, hogy a kötőhártyagyulladás nem túl veszélyes, de fertőző! A gyermekek körében gyakoribb bakteriális fertőzés esetén ne vigyük közösségbe csemeténket néhány napig. Fontos, hogy ne érjünk a szemhez kézzel, mossuk meg gyakran és alaposan a kezet, és ne használjunk közös törülközőt senkivel. A nők ilyenkor mondjanak le a szemfestékről, különösen a szemspirálról. Kontaktlencse helyett válasszuk a szemüveget.