Multifokális szemüveglencse

article thumbnail A multifokális szemüveglencse típus úgy lett kifejlesztve, hogy a viselőjének ne kelljen cserélgetni a szemü... Bővebben...

Olvasókőtől a modern szemüvegig

article thumbnail
Érdekes történetek, mi több, legendák övezik a szemüveg kialakulását, míg a csiszolt üvegtől, az olvasó s...
 Bővebben...

A fény elleni védelem

article thumbnail
Erős megvilágítás hatására a szem kontrasztérzékenysége csökken. Egy napfényes nap után, amennyiben nem v...
 Bővebben...

Védelem a cukorbetegek retinakárosodása ellen

article thumbnail
Cukorbetegség esetén a sejtek nem tudják elegendő mennyiségben felvenni a szem elsődleges energiaforrását, va...
 Bővebben...

„Mintha homok ment volna a szemembe!”

article thumbnail
A szemet érintő megbetegedések között a szemszárazság az egyik leggyakrabban előforduló panasz. A kellemetle...
 Bővebben...

 
 
 Image
 
 
Beszéljünk a zöldhályogról Nyomtatás E-mail

A glaucoma, köznapi nevén zöldhályog kialakulásának hátterében a szem belső nyomásának a megemelkedése áll. Károsodik a látóideg, így romlik a látás, amely folyamat kezelés nélkül akár vaksághoz is vezethet. A teljes gyógyulás „nyitjára” eddig még nem találtak gyógymódot, de létezik hatékony terápia, amely az időben felderített zöldhályog okozta látásproblémákon segít. Ezért is felbecsülhetetlen a rendszeres látásvizsgálat! De tehetünk-e a zöldhályog kialakulása ellen?

A zöldhályog gyakorlatilag egy gyűjtőnév. Azon szembetegségeket egyesíti, amelyek lényege a szemben található csarnokvíz nyomásának fokozódása. E jelenség akkor alakul ki, ha a csarnokvíz termelődése és elfolyása közötti egyensúly felborul. A megnőtt nyomás a látóideg sorvadásához, végső esetben az elpusztulásához vezethet, vagyis vakságot okozhat.
Zöldhályog bárkinél kialakulhat, és ellentétben a szürkehályoggal, egy időben mindkét szemet érinti. Annyi hasonlóság mégis van a két szembetegség között, hogy az életkor növekedésével mindkettő nagyobb valószínűséggel jelentkezik.

Hogyan jelentkezik a zöldhályog?
A zöldhályog több típusa közül az elsődleges nyílt zugú zöldhályog a leggyakoribb, amely mindkét szemet szimmetrikusan támadja. Mivel hosszú ideig tünetszegény marad, sokszor csak este veszi észre a beteg, hogy homályossá válik a látása, sok-sok apró karikát lát a fényforrások körül, csökkenhet a látótere.
Igazán drámai formája, a heveny lefolyású zöldhályog hirtelen tör elő, szinte a „semmiből”, és heves szemfájdalommal, látászavarokkal, hányingerrel jár, miközben a szem kivörösödik, a pupilla kitágul. A roham azonnali kórházi kezelést igényel, különben akár egy nap alatt oda a látás!Kockázatok és szűrések
Glaucomára nem csupán az életkor hajlamosíthat, hiszen e szembetegség azok körében nagyobb eséllyel jelenik meg, akiknek a családjában már van példa a zöldhályog megjelenésére. Ezen kívül a nagyfokú rövidlátás, egy korábbi szemsérülés vagy szemműtét, a magas vérnyomás és a cukorbetegség is komoly kockázati tényezőt jelent. A sekélyebb elülső szemcsarnok miatt nőknél a betegség háromszor gyakoribb, mint férfiaknál.
A szemészeti szűrővizsgálat fontosságára itt hívjuk fel a figyelmet, hiszen a szinte tünetektől  mentesen kialakuló zöldhályog minden nappal „megrövidíti” látásunkat, miközben még csak nem is sejtjük a veszélyt! Negyven éves kor fölött mindenképpen tanácsos legalább kétévente szűrővizsgálaton részt vennie, de aki a fenti kockázati tényezők közül akár csak egyre is ráismer, annak már fiatalabb korban is megéri időt szánni a szemvizsgálatra. A szemorvos néhány gyors és fájdalommentes vizsgálattal ki tudja szűrni a zöldhályogot, már akkor, amikor mi magunk nem észleljük a bajt.

Megelőzni nem, de kezelni jól lehet
Az áttörés még várat magára, amellyel megelőzhető volna a zöldhályog kialakulása, de az elmondható, hogy ma már jól kezelhető betegség – főleg, ha korán felismerik és megkezdik a szakszerű és rendszeres kezelést.
Az orvoslás leggyakoribb formája a szemcseppek alkalmazása, méghozzá pontos alkalmazása. Ezek a cseppek csökkentik a szem belső nyomását, és minél inkább egyensúlyba kerül a nyomás, annál sikeresebb a kezelés. Mivel „kézzelfogható” eredményt nem érzékelhetünk, a betegek gyakran nem ismerik fel a szemcseppek szabályszerű és rendszeres használatának fontosságát. Ráadásul mellékhatások is jelentkezhetnek – például szemviszketés –, amelyeket le kell tudni küzdeni a zöldhályog romlásának elkerülése végett. De be kell látni, hogy a látásromlás elkerüléséhez ez az út vezet!
Műtéti beavatkozásra akkor van szükség, ha szemcseppek már nem segítenek. A lézertechnológián alapuló műtéti eljárás két módszert jelent: egyrészt a csarnokvíz elfolyásának fokozását, másrészt a csarnokvíz termelésének csökkentését.

Élet a glaucomával
A zöldhályog diagnózisa nem jelenti az addigi életünk fenekestül való felfordulását, de tény, hogy néhány apró változás segíthet a mindennapokon – persze túl a fent leírt gyógymódokon. Az esetleges fényérzékenység, színes „karikák” kivédésre viselhetünk speciális, sötétített üvegű szemüveget, és vannak olyan vitaminok, amelyek az egészséges táplálkozásnak is az „alapkellékei”, mindamellett a glaucoma jelenléte esetén is segítenek. Ezek a C-, E- és A- vitamin, a cink, a szelén, a króm, a lutein. Amennyire lehet kerüljük a cukort, illetve a telített zsírsavak fogyasztását.

Láthatjuk tehát, hogy megvannak az orvosi és életmódbeli javallatok a zöldhályog kezelésére, illetve a látás további romlásának kivédésére.