Multifokális szemüveglencse

article thumbnail A multifokális szemüveglencse típus úgy lett kifejlesztve, hogy a viselőjének ne kelljen cserélgetni a szemü... Bővebben...

Olvasókőtől a modern szemüvegig

article thumbnail
Érdekes történetek, mi több, legendák övezik a szemüveg kialakulását, míg a csiszolt üvegtől, az olvasó s...
 Bővebben...

A fény elleni védelem

article thumbnail
Erős megvilágítás hatására a szem kontrasztérzékenysége csökken. Egy napfényes nap után, amennyiben nem v...
 Bővebben...

Védelem a cukorbetegek retinakárosodása ellen

article thumbnail
Cukorbetegség esetén a sejtek nem tudják elegendő mennyiségben felvenni a szem elsődleges energiaforrását, va...
 Bővebben...

„Mintha homok ment volna a szemembe!”

article thumbnail
A szemet érintő megbetegedések között a szemszárazság az egyik leggyakrabban előforduló panasz. A kellemetle...
 Bővebben...

 
 
 Image
 
 
Fókuszban a kontaktlencse Nyomtatás E-mail

A látásjavítás kényelmes módja a kontaktlencse, a szemüveggel szembeni kétségtelen előnyeit azonban csak akkor élvezhetjük gond nélkül, ha a gondos ápolására, tisztítására odafigyelünk, na és eleget teszünk a rendszeres szemvizsgálatnak. De mit tud a kontaktlencse, amit a szemüveg nem?


A kontaktlencsét több tulajdonsága is a „hagyományos“ látáskorrekciós eszköz, a szemüveg fölé emeli. A lencse nem határol be bennünket keretek közé, vagyis nem szűkíti le a látóteret, és szem nagyságát sem változtatja meg. A kontaktlencse, a lágy kontaktlencse sportolás közben is biztonsággal viselhető, szabadon mozoghatunk: nem esik ki, ha hajolgatunk, ugrálunk. Természetes „ellensége“ csak a víz: az kimoshatja a szemből a lencsét, mivel a szem felületi feszültsége vízben megváltozik. A kontaktlencse – ellentétben a szemüveggel – nem párásodik be télen, és nyáron is kényelmesebb, hiszen az izzadással nem mozog az orron és a fülön. És mivel a legtöbb lencse UVA és UVB védelemmel ellátott, védi a szemünket a káros sugaraktól.
Mindezért a kényelemért cserébe megfelelően ápolni, tisztítani kell a kontaktlencsét!


Figyeljünk a szakemberre!
De kezdjük az elején, a megfelelő kontaktlencse kiválasztásával. Ha úgy döntünk, hogy kontaktlencsét szeretnénk, bízzunk magunkat optometrista szakemberre. Az optikai szalonban alapos alkalmassági vizsgálaton esünk túl, hogy kizárhassák azokat a gondokat, amelyet esetleg megakadályozzák a lencseviselést, illetve megállapítják, milyen típusú kontaktlencse a legalkasabb a szemünk állapotára és életmódunkra tekintettel. A dioptria, a görbület és a lencseátmérő szakszerű megállapítása az alapja a hoszú távú, gondtalan lencseviselésnek. Ha kezdők vagyunk, akkor a szakember megtanítja a lencsehasználat csínját-bínját, ha pedig rutinosak vagyunk, akkor sem feledkezhetünk meg az optometristáról. Félévente keressük fel, hogy ellenőrizze a szemünk állapotát.

Válogatni a lencsék közt
A gyártók többféle kontaktlencsét kínálnak, így szakember segítségével kiválaszhatjuk a leginkább megfelelő típust. A kemény kontaktlencsék ideje már rég leáldozóban, helyüket felváltották a korszerű lágy kontaktlencsék. Közöttük van napi kontaktlencse, amelyet értelemszerűen egy napig viselhetünk a szemen. Ez a legbiztonságosabb és legkényelmesebb típus, hiszen minden reggel steril tárolóból vesszük ki a lencséket, este pedig kidobjuk. Akinek a kényelem és a tisztítással, tárolással járó „munkálatok“ nem hiányoznak, annak jó választás a napi viselésű kontaktlencse. A kétheti lencsék szintén a legjobbak között vannak, hiszen a gyakori csere miatt minimálisra csökken a lencsékre lerakódó szennyeződés mennyisége, így higiénikus, a szem egészségét védő kontaktlencsénk lehet. Ma talán a havi kontaktlencse a legelterjedtebb a viselők körében. A széles dioptriatartományban kapható lencséket egy hónapig viselhetjük probléma nélkül. Jellemzően magas oxigénáteresztő képességüknek köszönhetően napról napra kellemes és kényelmes érzést adnak. Vannak speciális kontaktlencsék is. Ilyen a tórikus lencse, amely azoknak jelent megoldást akiknél a látáshiba egyik oka a fénytörési eltérés, vagyis asztigmiával küzdenek. A lencse korrigálja a szaruhártya alakjának eltérését, így biztosít éleslátást. A multifokális kontaktlencse, az egyszerre távol- és közellátást is javító lencse szintén egy speciális lencsetípus. Igaz, hogy nehezebb megszokni, után azonban jól szolgálja a mindennapjainkat. A kiterjesztett viselésű kontaktlencsék a „lusták“ lencséje. Ezekkel a szilikon-hidrogél alapjú lencséket ugyanis napi korlátlan ideig viselhetjük és aludhatunk is velük. És külön kategóriát képeznek a színes kontaktlencsék, amelyekkel kedvünkre változtathatunk szemünk színén.

Higiénia mindenek felett
Látjuk, hogy rengeteg típusa létezik a kontaktlencsének. Amiben megegyeznek, az a kiemelt higiéniai feladat, a gondos ápolás és tisztítás. A procedúra nem csak azért fontos, hogy kényelmesen viselhessük a kontaktlencsét, hanem azért is, hogy a szemfertőzést és egyéb gondokat elkerülhessük.
Szennyeződés a levegőből, a környezetünkből érkezhet a kontaktlencsére, de a könny bizonyos komponensi is szennyezőanyagként rakódhatnak rá. Alapszabály a tiszta és higiénikus környezet megteremtése a kivételhez és a szemre helyezéshez. Mielőtt nekilátunk a feladatnak, mindig mossunk kezet és töröljük szárazra pamuttörölközőben.  (A bolyhos törölközőkről ugyanis a kezünkön maradhatnak szálak, amelyek a szembe kerülve irritálnak, szúró érzést produkálhatnak.) A lencsék tisztításához és tárolásához speciális folyadékot kell vásárolnunk. Soha ne pótoljuk csapvízzel, mert az fertőzéshez vezethet. Legyen a segítségünkre egy tükör a lencse behelyezéséhez, de asztali! Különben előfordulhat, hogy a lefolyóban végzi az ujjbegyünkről leesett kontaktlencse. Fontos tudni, hogy az ápoló folyadék felbontás után általában három hónapig használható, de azt is, hogy a lencsetartó tokban kitöltve egy napon belül elveszíti steril mivoltát. Tehát cserélni kell! A higiénia fontos része az is, hogy magát a lencsetartót is rendszeresen tisztítsuk, és havonta cseréljük újra.

A szabály, az szabály
Mindig csak annyi ideig viseljük a lencsét, amíg annak az időtartama hivatalosan szól. Soha ne hordjuk túl a kontaktlencsét! Ez ugyanis a leggyakoribb hiba, amit a lencseviselők elkövetnek. A nem kívánt eredmény pedig az lehet, hogy mivel időn túl a lencsék oxigénáteresztó pórusai eltömődnak, lecsökken a szem oxigénellátása. Ekkor pedig mikroszkóppal látható ereződés jelenik meg a szaruhártyán. A másik gyakori szabályáthágás a túlhordás. A lencséket általában 10-12 órán át viselhetjük biztonsággal, és nem tovább!
A nőknek mindezeken felül arra is ügyelniük kell, hogy csak a lencse felhelyezése után sminkeljenek. Akkor is vigyázva, és lehetőleg kerülve a zsíros kozmetikumokat, valamint a szempillaspirált. A sminkeltávolításhoz először a lencsét távolítsuk el a szemről.
Ha a munkánka a monitor elé köt bennünket, akkor szintén figyelmesen kell eljárnunk a kontaktlencsékkel. Miközben a monitort nézzük, kevesebbszer pislogunk, ami miatt gyorsan kiszáradhat a szemünk. A száraz lencse pedig kényelmetlenné válik, szúró, fájó tünetek jelentkezhetnek. Megoldást nyújt a műkönny ebben az esetben, amit célszerű ott megvásárolni, ahol a kontaktlencsét is.
A sérült, hibás, vagy kiszáradt kontaktlencsét minden esetben cseréljük le.

Óvakodj a lencsétől!
Adódhatnak helyzetek, amikor jobb óvakodni a lencseviseléstől, még akkor is, ha „normál“ esetben semmi gondot nem okoznak. Ilyen lehet az allergiaszezon, ha gyulladt a szemünk, ha influenzásak vagyunk, illetve érdemes egyeztetni a szemész szakemberrel, ha bizonyos problémánkra olyan gyógyszert kell szednünk, amit egyébként nem szoktunk. A cukorbetegség szintén kizáró tényező lehet, mert ilyenkor könnyen „szárad“ a szem. És mivel itt a nyár, a légkondicionálókról is szót kell ejteni, ami ugyancsak erősítheti a szemszáradással jelentkező problémákat. Egyébként erre is megoldást nyújthat a könnypótló készítmény alkalmazása.

A Családi Optikai üzletében a mai kapható legmodernebb kontaktlencsék széles kínálatából segítjük a megfelelő kiválasztását. Világszínvonalú CibaVision, Johnson&Johnson, CooperVision lencséket kínálunk. Nézzen körül nálunk!