Multifokális szemüveglencse

article thumbnail A multifokális szemüveglencse típus úgy lett kifejlesztve, hogy a viselőjének ne kelljen cserélgetni a szemü... Bővebben...

Olvasókőtől a modern szemüvegig

article thumbnail
Érdekes történetek, mi több, legendák övezik a szemüveg kialakulását, míg a csiszolt üvegtől, az olvasó s...
 Bővebben...

A fény elleni védelem

article thumbnail
Erős megvilágítás hatására a szem kontrasztérzékenysége csökken. Egy napfényes nap után, amennyiben nem v...
 Bővebben...

Védelem a cukorbetegek retinakárosodása ellen

article thumbnail
Cukorbetegség esetén a sejtek nem tudják elegendő mennyiségben felvenni a szem elsődleges energiaforrását, va...
 Bővebben...

„Mintha homok ment volna a szemembe!”

article thumbnail
A szemet érintő megbetegedések között a szemszárazság az egyik leggyakrabban előforduló panasz. A kellemetle...
 Bővebben...

 
 
 Image
 
 
Ki viseljen kontaktlencsét? És ki ne? Nyomtatás E-mail

A hiúság messze nem a legmeggyőzőbb érv a kontaktlencse viselése mellett. A szinte láthatatlan látásjavító eszközökkel egyszeriben „kitárul“ a világ előttünk, hiszen nem vagyunk szó szerint keretek közé szorítva. Nem párásodik, nem csúszk le az orról, és még arra is képes, hogy új külsőt kölcsönözzünk magunknak - hiszen ezt tudják a színes kontaktlencsék. Ki és milyen esetekben válassza a kontaktlencsét?

A parányi kontaktlencse kifejlesztése, amelyet a szem szaruhártyájára kell felrakni, Otto Wichterle kémikus nevéhez fűződik. A látáskorrekcióra szorulók körében egycsapásra népszerű lett e látásjavító eszköz, amelynek a feladata a szemüveg kiváltása. Köszönhetően a kitűnő gyártási technológiának, a nyersanyagoknak mára egyre gyakrabban választják a kontaktlencsét a szemüveg helyett. És nem elhanyagolhatók azok az egyértelmű előnyök, amelyek elvitathatatlanok a kontaktlencsétől.

A kontaktlencse kényelme
Az már önmagában meggyőző érv, hogy tökéletes látást biztosítanak minden légköri viszony esetén, és az is, hogy a szemüvegkeret nem korlátozza be a látómezőt. Míg a szemüveg, és ez fokozottan igaz a nagy dioptriára, a látott képet kicsinyíti, illetve nagyítja, kontaktlencsével a teljes valójában, természetes méretében látjuk a körülöttünk lévő világot. A kontaktlencse nem csúszkál, nem csúszik le az orról, így nem okoz kényelmetlen látásnehézséget.

kontaktlencse

Viselésük kényelmes.
Kontaktlencsével az sem gond, ha a szemünk korrekciójával egyidőben a színén is „javítanánk“. Léteznek kissé színezett lencsék, amelyek sötétítik a szivárványhártya természetes világos árnyálatat, és vannak teljes fedőképességű lencsék is, amelyekkel teljesen megváltoztathatjuk szemünk színét. Ezzel a tökéletesen látók is élhetnek, ők dioptria nélküli kontaktlencsét vásárolhatnak. Az sem elhanyagolható, hogy a kontaktlencse jobb térlátást enged, mint a szemüveg, minden tekintési irányban jó látást biztosít. A számítógépmonitor előtt dolgozók is szívesen választják a kontaktlencsét, hiszen elmarad a szemüveg prizmás hatása. A legtöbb sportágban szintén előnyös kontaktlencse mellett döntenünk, már csak a szemüvegtörésből fakadó balesetek kivédése miatt is.

Szigorú szemvizsgálat
A kontaktlencse viselése szigorú vizsgálatokhoz kötött, amelyekkel az optometrista kiszűri azokat a pácienseket, akiknek nem ajánlott a lencse. A megfelelő kontaklencse kiválasztása után a szemünkre illeszti a szakember a kontaktlencséket, és fél óra elteltével ellenőrzi a szem reakcióját. A próbalencsék segítenek abban, hogy a hosszú távú lencseviselést megtapasztalhassuk, és arról beszámolhassunk a szakembernek. Míg a kezdet kezdetén a kemény, majd a félkemény kontaktlencsékkel ismerkedhettünk meg közelebből, mára egyértelműen a lágy lencsék vették át szerepet. A kitűnő oxigénáteresztő képességű, kényelmes kontaktlencsékből létezik napi, havi és negyedéves használatú is, amelyekhez ápoló-tisztító folyadékot kell beszereznünk. Az optikai üzletben a szakemberektől elsajátíthatjuk a megfelelő kontaktlencseviselési teendőket: a felhelyezést, a tisztítást tekintve is szakszerű segítséget kapunk. Fontos, hogy a lencséket csakis a meghatározott ideig viseljünk, és egy nappal sem tovább, valamint hogy háromhavonta esedékes a szemvizsgálat, praktikusan a kontaklencsevásárlással egybekötve.

Kontaktlencse helyett szemüveg

Vannak körülmények, betegségek, amikor nem ajánlott kontaktlencsét viselni. Ilyenek a szemfertőzések, ha gyulladtak a szemhéjszélek, ha súlyos allergiás betegséggel küzdünk.  A kontaktlencse helyett a szemüveg jelenti a jó választást akkor is, ha hosszú órákig poros, füstös, szeles környezetben tartózkodunk. Elmondható, hogy kiskorú, illetve a tizennegyedik életévét még nem betöltött gyermekeknek sem ajánlott a kontaktlencse, és azoknak a középkorú embereknek sem, akik csak olvasáshoz szeretnének látáskorrekciós eszközt. Világszerte százötven millió ember használ nap mint nap kontaktlencsét látásának javításához.

Ha Ön is megválna szemüvegétől, keresse fel optikai üzletünket, ahol segítünk a megfelelő kontaktlencse kiválasztásában.