Multifokális szemüveglencse

article thumbnail A multifokális szemüveglencse típus úgy lett kifejlesztve, hogy a viselőjének ne kelljen cserélgetni a szemü... Bővebben...

Olvasókőtől a modern szemüvegig

article thumbnail
Érdekes történetek, mi több, legendák övezik a szemüveg kialakulását, míg a csiszolt üvegtől, az olvasó s...
 Bővebben...

A fény elleni védelem

article thumbnail
Erős megvilágítás hatására a szem kontrasztérzékenysége csökken. Egy napfényes nap után, amennyiben nem v...
 Bővebben...

Védelem a cukorbetegek retinakárosodása ellen

article thumbnail
Cukorbetegség esetén a sejtek nem tudják elegendő mennyiségben felvenni a szem elsődleges energiaforrását, va...
 Bővebben...

„Mintha homok ment volna a szemembe!”

article thumbnail
A szemet érintő megbetegedések között a szemszárazság az egyik leggyakrabban előforduló panasz. A kellemetle...
 Bővebben...

 
 
 Image
 
 
Bűvös hatos Nyomtatás E-mail

Augusztus közepén látott napvilágot az Egészségügyi Minisztérium azon rendelete, mely szerint a +- 6.00 dioptria alatti szemüveglencsék, illetve kontaktlencsék vásárlásához egyetlen fillér támogatás sem jár az egészségbiztosítótól. Az optikusok vészharangot kongatnak. A látáskorrekcióra szorulók nemkülönben értetlenül figyelik az eseményeket.


Hogyan kaphattunk támogatást, és mit jelent a gyakorlatban az augusztus 16-án életbe lépett rendelet?

Nos, nyár derekáig ha meglátogattunk egy szemészetet, és alapos kivizsgálást követően az optikus szakember optikai segédeszköz használatát javasolta, vagyis megállapította, hogy szemüveget, kontaktlencsét kell viselnünk, akkor kiállított egy vényt, amellyel az Országos Egészségpénztárral (OEP) szerződött optikai üzletben támogatásban lehetett részünk. Az OEP a szemüveggyártókkal és – forgalmazókkal egyeztetve határozta meg, mely keretekre és lencsékre jár a támogatás. Mértékét a lencse dioptriája határozta meg: minél erősebb lencsét írt fel az optikus, azzal arányosan növekedett a hozzájárulás mértéke. Eddig így volt! 

Árral szemben
Ma +-6.00 dioptria alatt nem részesülhetünk a TB-támogatásban, ami százból kilencven embert érint! Különösen nagy problémát jelent, hogy a gyerekszemüvegekre is megszűnt a támogatás, hiszen egy réteges lencse körülbelül fél évig viselhető a gyerekeknek. Az optikusok attól tartanak, hogy ezentúl még nagyobb számban vásárolnak a látáskorrekcióra szorulók olcsó tömegcikket látásuk javításához: betérnek egy bevásárlóközpontba, és ott szerzik be az olvasószemüvegüket, ami látszólag megoldást jelent, miközben beláthatatlan és visszafordíthatatlan károkat okozhat szemük világában. A szakszerűtlen, sokszor silány minőségű szemüvegek többet árthatnak, mint használnak!

Image

Ezek a szemüvegek ugyanis tömeggyártás eredményei és nem személyre szabott, szemvizsgálattal megállapított paramétereknek megfelelő látáskorrekciós eszközök. A legnagyobb veszélyforrást az azonos dioptriájú lencsék jelentik, mivel optikus szakemberek egybehangzó véleménye szerint igen ritkán egyezik meg valakinak mindkét szemén a fénytörési hiba mértéke. A tucatszemüvegek így fejfájást, szédülést válthatnak ki, és hosszú távon látásromlás lehet a végeredmény. Az optikus által javasolt lencsék fókusza is az egyén szeméhez igazított, ami szintén nem mondható el a készen megvásárolható tömegcikkekről. Még be nem látható veszélyt rejt magában az is, hogy mivel a körültekintő szemvizsgálatot nem vesszük igénybe, szembetegségek maradhatnak rejtve. Ilyen többek között a kezdődő hályogbetegség, a cukorbetegség vagy magas vérnyomás okozta szemproblémák. 

Nekem hat
Arra a kérdésre, hogy miért a hat dioptria jelenti a támogatás bűvös határvonalát, arra az illetékeseknek több magyarázatuk is van. Egyrészt, mert hat dioptria alatt zömében olcsóbbak a szemüveglencsék, másrészt mert a támogatást korábban is csak hat dioptria felett vehették igénybe azok, akik a kontaktlencse mellett döntöttek. Így „csak“ egységessé vált a támogatási rendszer. Ezzel szemben az optikusok véleménye az, hogy már a három-négy dioptriás lencsét viselők sincsenek könnyű helyzetben. Ilyen dioptriák mellett már vékonyabb lencsét javasolt hordaniuk, hogy ne legyen kényelmetlenül nehéz a szemüveg. Ezért a komfortért pedig bizony elég komoly árat kell fizetni.

Kitekintő
Az, hogy a hazai optikus szakemberek vészharangot kongatnak az érdekünkben, nem példa nélküli a világban. A szomszédos Csehországban például betiltották a tömegével árult, rossz minőségű szemüvegek árusítását, felhívva a figyelmet arra, hogy inkább terhelik a szemet és vegetatív idegrendszerünket, mintsem segítenék a korrekt látáskorrekciót.  Cipőt a cipőboltból, tartják. Ha ezt elfogadjuk, könnyen beláthatjuk, hogy a szemüveg, a kontaktlencse sem bevásárlóközpontban beszerzendő, egyszerű fogyasztási cikk. Nem! Még akkor sem, ha a támogatás megszűntével néhány ezer forinttal többet kell áldoznunk szemüvegünkre, kontaktlencsékre. Az optikai üzletben szakszerű szemvizsgálattal és tanácsadással segítenek a szemészek abban, hogy megfelelő látáskorrekciós eszközzel, biztonságban tudhassuk szemünk fényét.