Multifokális szemüveglencse

article thumbnail A multifokális szemüveglencse típus úgy lett kifejlesztve, hogy a viselőjének ne kelljen cserélgetni a szemü... Bővebben...

Olvasókőtől a modern szemüvegig

article thumbnail
Érdekes történetek, mi több, legendák övezik a szemüveg kialakulását, míg a csiszolt üvegtől, az olvasó s...
 Bővebben...

A fény elleni védelem

article thumbnail
Erős megvilágítás hatására a szem kontrasztérzékenysége csökken. Egy napfényes nap után, amennyiben nem v...
 Bővebben...

Védelem a cukorbetegek retinakárosodása ellen

article thumbnail
Cukorbetegség esetén a sejtek nem tudják elegendő mennyiségben felvenni a szem elsődleges energiaforrását, va...
 Bővebben...

„Mintha homok ment volna a szemembe!”

article thumbnail
A szemet érintő megbetegedések között a szemszárazság az egyik leggyakrabban előforduló panasz. A kellemetle...
 Bővebben...

 
 
 Image
 
 
Szemezzünk bátran a sportokkal Nyomtatás E-mail

Legyünk hobbijátékosok vagy profik, nincs olyan sport, amely ne kívánna kitűnő látást. Ami a hétköznapokban biztonságos látáskorrigáló eszközként ismert, vagyis a szemüveg, a kontaktlencse, korántsem állja ki maradéktalanul a sport okozta extrém igénybevétel próbáját. Erre valók a dioptriás sportszemüvegek.

A vízi sportok, a labdajátékok, a hegymászás mind népszerű sportágak, amelyek során a szemünkre, látásunkra igen nagy feladat hárul. De mit tegyünk, ha rövidlátók vagyunk, vagy épp a távoli tárgyak érzékelése okoz gondot számunkra?

Mondjuk le a sportról?
A válasz: Nem, viseljünk dioptriás sportszemüveget! Piros lap az utcai szemüvegnek. Tudnunk kell, hogy az utcai viseletre szánt szemüvegek nem alkalmasak sportolásra, egyáltalán nem védenek a sportsérülések ellen. A látás javítására szolgáló szemüvegek többnyire edzett üvegből, illetve műanyagból készülnek, amely anyagok ugyan ellenállóak, mégsem bírják az esetleges nagy erejű ütéseket, kialakításuk nem olyan stabil, mint a speciálisan sportolás céljára kifejlesztett társaiké, és nem szolgálják olyan mértékben a szem biztonságát, mint az elvárható lenne.

Image


Gondoljunk csak bele: ha egy squash labdát jól megütünk, annyi energia van benne, mint egy 22-kaliberes pisztolygolyóban. De említhetnénk a baseball labdát, vagy mondjuk a tollaslabdát is. Utóbbi akár nyolcvan kilométer/óra sebességgel is repülhet a levegőben.A vízi sportok és a havas tevékenységek szintén megkívánják a speciális szemüvegviseletet, hiszen a természeti elemekkel is küzdeni kell sportolás közben. Sporthoz sportszemüveg. Dioptriás sportszemüvegre az optikai üzletekben találnak rá a sportkedvelők, és nem is bonyolult a megfelelőt kiválasztani. A dioptriás sportszemüveg ismérve, hogy lényegesen stabilabb a kerete, a szemüvegkeret szára flexibilis, tökéletesen követi a fej formáját, illeszkedik rá, így sportolás közben nem mozdul el, nem esik le. Ezen szemüvegek jellemzően igen könnyűek, alig néhány gramm súlyúak.

A vízi sportok szerelmeseinek körében igen elterjedtek a dioptriás úszószemüvegek, amelyekkel a víz alatt is tökéletesen láthatnak, nem zavarja őket a fröccsenő víz és a felszíni csillogás sem. Sőt, a merülők dioptriás búvárszemüveget is beszerezhetnek, mert ugye szemüveget nem viselhetünk a búvárszemüveg alatt. A téli sportokat űzők, terepsízők, lesiklók, vagy épp a snowboard bolondjai szintén óriási választékot találnak sport- és dioptriás szemüvegből. És talán a divat itt érhető igazán tetten számtalan lencseszín és csúcstechnológiát sejtető szemüvegformák képében.A jó sportszemüveg polikarbonátból készül, amit a sportkedvelőknek mindenképpen szem előtt kell tartaniul. Az anyag ellenállóképességéről jól beszél, hogy polikarbonátot használnak a rendőrségi pajzsok és a sugárhajtású repülőgépek pilótafülkéjének készítésekor is.

A polikarbinát alapanyagú szemüvegek látáskorrigáló változatban is elérhetők. Kontaktlencsét. De mikor? A sportágak széles palettáján mégis akadnak kivételek, amikor a dioptriás sportszemüveg viselése nem lehetséges. Ilyen például a foci, amikor is a játék során a fejünket is „használjuk“, így a szemüveg útban lehet. De az extrém sportok között az extrém nagy esések során, egy rosszul sikerült földre térésnél a szemüveg eltörhet, balesetet okozhat. Ezen esetekben a kontaktlencse a megoldás. Rögtön hangsúlyoznunk is kell azonban, hogy a kontaktlencse nem védi meg a szemet a sportsérülésektől. A kemény akár el is törhet, és megsértheti a szaruhártyát, ami a lágy lencsékkel nem fordulhat elő.A sportszemüveg tehát azoknak is biztonságos megoldás, akik a hétköznapokban utcai viseletre szánt szemüvegen keresztül néznek a világra. Mára több látásjavító és szemvédő szemüvegtípus szolgálja a szem védelmét, amelyek közül az optikai üzletekben szakszerű útmutatások alapján válaszhatjuk ki a legmegfelelőbbet.