Multifokális szemüveglencse

article thumbnail A multifokális szemüveglencse típus úgy lett kifejlesztve, hogy a viselőjének ne kelljen cserélgetni a szemü... Bővebben...

Olvasókőtől a modern szemüvegig

article thumbnail
Érdekes történetek, mi több, legendák övezik a szemüveg kialakulását, míg a csiszolt üvegtől, az olvasó s...
 Bővebben...

A fény elleni védelem

article thumbnail
Erős megvilágítás hatására a szem kontrasztérzékenysége csökken. Egy napfényes nap után, amennyiben nem v...
 Bővebben...

Védelem a cukorbetegek retinakárosodása ellen

article thumbnail
Cukorbetegség esetén a sejtek nem tudják elegendő mennyiségben felvenni a szem elsődleges energiaforrását, va...
 Bővebben...

„Mintha homok ment volna a szemembe!”

article thumbnail
A szemet érintő megbetegedések között a szemszárazság az egyik leggyakrabban előforduló panasz. A kellemetle...
 Bővebben...

 
 
 Image
 
 
Milyen a jó napszemüveg? Nyomtatás E-mail

A divatházak jól ráéreztek arra, hogy remek dizájncikket csinálhatnak a napszemüvegből. Olyannyira, hogy már-már hajlamosak vagyunk elfeledni: a napszemüveg elsődleges és legfontosabb funkciója a szem védelme. Mire ügyeljünk, amikor napszemüveget vásárolunk? Hol érdemes megvenni? Gyermekeinknek szükség van rá? És mi van akkor, ha gyógyszemüveget viselünk? Mindezekre megkapjuk a választ.


A napfény UV-sugarai nem csak a bőrnek, de a szemnek is láthatatlan ellenségei, nem árt tehát a nyári forróság és verőfény idejére megfelelő védelmi eszközt beszerezni. Mondják, hogy minden rosszban van valami jó. Nos, ebben az esetben az a jó, hogy a napszemüveg, a jó napszemüveg (!) gondoskodik szemünk védelméről, ráadásul egy szép modell átformálhatja arcunkat, megjelenésünket.

Szemünk az erős fényben napszemüvegért kiáltana, ha tudna. Nem tud, így hunyorgással próbál védekezni. Ha azonban a fénysugarak mégis behatolnak a szembe, szemkáprázást okozhatnak, sőt, hóvakság lehet a vége, amikor fájdalmas a pislogás, erősen könnyezik a szem és szinte vaknak érezzük magunkat. Alattomos dologgal állunk szemben már csak azért is, mert a nagy mennyiségű UV-sugárzás hosszabb távú hatásai lassan és fájdalomérzet nélkül alakulnak ki. Eredménye lehet szürkehályog, károsodhat a szemlencse és az ideghártya. A szemkörnyék bőrének idő előtti öregedését is eredményezheti, ha túl sok napfény éri a szemet.


Napszemüveg mustra

napszemüvegIdeje megnézni, milyen tulajdonságokkal rendelkezik a jó napszemüveg. Először is szögezzük le, hogy ahogyan cipőt a cipőboltban, úgy napszemüveget optikai üzletben tanácsos vásárolni. Inkább kerüljük az utcai, piaci árusok standjait, ahol kecsegtetően alacsony áron kínálják portékáikat az árusok! Többszörös árat fizethetünk érte!

Az üzletben kapható napszemüvegek mindegyike rendelkezik ún. CE-tanúsítvánnyal, amely meghatározza, hogy milyen mértékű UV-sugárzást kell a szemüveglencsének felfognia. Ezt az értéket fel is tüntetik a gyártók a napszemüvegen, és azt is, hogy általános, vagy speciális célra készültek-e. Az előbbi kategóriába a mindennapi átlagos viseletre készült modellek tartoznak, míg utóbbit az extrém napsugárzásnak kitett személyek szemvédelmére fejlesztették ki. Ilyenek a vízi sportot űzők és például a repülőpilóták.

A jó napszemüveg tökéletesen kiszűri az UV-sugarakat, a jobbakra a „UV 400“ jelzés kerül, ami azt jelenti, hogy 400 nm alatt minden sugárzástól megóvnak. Egy vargabetűvel ide kívánkozik, hogy miért óvakodjunk a silány minőségű napszemüvegtől?! A sötét lencsék mögött a szem pupillái kitágulnak, mivel a fényinger csökken, így egy rossz napszemüvegen akadálytalanul juthatnak be a károsító sugarak a szembe. Ezzel többet ártunk szemünknek, mintha nem is viselnénk napszemüveget!

A jó napszemüveg kiválasztásakor oda kell figyelni arra is, hogy simuljon az arc vonalához, és kivédje az oldalról jövő, szórt sugarakat is – ekkor nyújt ugyanis teljes védelmet. Ha jól takar, akkor a levegő porszemcséitől és az allergiát okozó részecskéktől is véd.


Válogassunk a lencsék között!

A divat számlájára nem írhatunk mindent, így azt sem, hogy különböző színű lencsékkel kínálják az optikai üzletek a napszemüvegeket. Ezek ugyanis más-más tulajdonságokkal bírnak, amelyek a viselési szokásainkhoz köthetők. A zöld lencse minden fényviszonyban jó választás, kiemeli a sárga és a vörös színeket. A kék nem torzítja a színeket, és nem hangsúlyozza a kontrasztot. A citromsárga éjszakai és nappali vezetéshez ajánlott, a narancssárga szemüveglencsében még nagyobb sebességnél sem mosódnak el a kontúrok, miközben a napsütés ellen is remekül véd. A rózsaszín lencse is kontrasztfokozó, felhős ég alatt és megváltozott fényviszonyok között tesz jó szolgálatot. Verőfényes napsütésben a barna jól szűri a kék fényt, és pihenteti a szemet.

A fényre sötétedő lencsékről se feledkezzünk el! Ezek az intelligens lencsék azoknak jelentenek ideális megoldást, akiknek egész nap szemüveget kell viselniük. A fényre sötétedő lencsékkel a gyógyszemüveg egyben napszemüveg. A lencse a napfény intenzitásától függően változtatja az elszíneződését – sötétedik, világosodik -, megszünteti a vakító csillogást.

A speciális lencsék között szemezgetve meg kell említeni, hogy vásárolhatunk vékony fémréteggel ellátott lencséjű napszemüveget és polarizáltat is. A fémréteg a szembe jutó fény erősségét tompítja, a polarizált a csillogó felületekről visszaverődő fénybehatást csökkenti, ezáltal kontrasztosabb képet adnak.

Polarizált kivitelben kérhetjük dioptriás szemüvegünket is, amelyet különösen ajánlunk fényérzékenyeknek.


Nem gyerekjáték

Mire ezekhez a sorokhoz jutott az olvasásban, ugyan meggyőzni biztosan nem szükséges arról, hogy a gyermekek szemét is védeni kell az UV-sugaraktól, de mindenképpen külön fejezetet érdemel. A szülők feladata ugyanis, hogy egy jó napszemüveggel és kalappal megóvják csemetéik szemét. A napszemüveg kiválasztásakor fokozott körültekintéssel járjunk el, és ne engedjünk a gyermeknek, ha egy „mesés“ napszemüvegbe szeret bele. A minőség és ezzel együtt a biztonság mindenek felett!


Hibaelhárítás

Végezetül álljon itt néhány közkeletű vélekedés és a cáfolatuk.

Vélekedés: Minél sötétebb a lencse, annál jobb az UV-védelme.
Cáfolat:
A lencse színe és a sötétségének mértéke nem függ össze az UV-szűrő képességével. Arra a speciális felületkezelés szolgál.

Vélekedés: Ha nem süt a nap, felesleges napszemüveget viselni.
Cáfolat: Még borús időben is viselni kell a napszemüveget, különösen a vízparton, ahol fokozottan érvényesül a károsító hatás. A vízfelület ugyanis visszaveri a sugarakat.

Vélekedés: A polarizált napszemüveg nyújta a legjobb védelmet.
Cáfolat:
A polarizálásnak semmi kapcsolata nincs az UV-védelemhez, azok a kontrasztos látásélményt biztosítják viselőjüknek azzal, hogy megszűrik a zavaró ragyogásért felelős sugarakat. De az igaz, hogy a polarizáló lencséket legtöbbször UV-szűrővel párosítják.