Multifokális szemüveglencse

article thumbnail A multifokális szemüveglencse típus úgy lett kifejlesztve, hogy a viselőjének ne kelljen cserélgetni a szemü... Bővebben...

Olvasókőtől a modern szemüvegig

article thumbnail
Érdekes történetek, mi több, legendák övezik a szemüveg kialakulását, míg a csiszolt üvegtől, az olvasó s...
 Bővebben...

A fény elleni védelem

article thumbnail
Erős megvilágítás hatására a szem kontrasztérzékenysége csökken. Egy napfényes nap után, amennyiben nem v...
 Bővebben...

Védelem a cukorbetegek retinakárosodása ellen

article thumbnail
Cukorbetegség esetén a sejtek nem tudják elegendő mennyiségben felvenni a szem elsődleges energiaforrását, va...
 Bővebben...

„Mintha homok ment volna a szemembe!”

article thumbnail
A szemet érintő megbetegedések között a szemszárazság az egyik leggyakrabban előforduló panasz. A kellemetle...
 Bővebben...

 
 
 Image
 
 
Szemben az allergiával Nyomtatás E-mail

Nem túlzás népbetegségnek neveznünk az allergiát, ami a tavasszal ébredő természettel egyidejűleg érkezik, és egészen őszig nem kímél bennünket. Tavasszal a fák, virágok pollenjei, nyáron a fűfélék, ősszel a gyomnövények okoznak allergiás tüneteket. Lássuk, hogyan hatnak a szemre az allergének, és mi lehet a gyógyír?

Az allergiás szembetegségek gyakoriságáról beszédes adat, hogy viszonyleg rövid időtávon, négy év alatt megkétszereződött a szembetegségekre kiváltott gyógyszerek aránya. Ez annyit tesz a mindennapi kellemetlenségek nyelvére lefordítva, hogy egyre többen küszködnek bevörösödött szemektől, könnyezéstől, erős viszketésől, égő és szúró érzéstől, szemhéjduzzanattól!

allergiaBár az orvostudomány az allergiás szembetegségek között a tünetek típusa, súlyossága és jellege szerint több csoportot is megkülönböztet, mi most a szezonális allergiás kötőhártyagyulladásra fókuszálunk, hisz ez a legtöbb embert érintő probléma. Mivel a kötőhártyának, mint védekező rétegnek közvetlen a kapcsolata a „külvilággal“, az allergének támadásának a leginkább kitett. A „támadásra“ pedig azon nyomban reagál is a kötőhártya: kivörösödik, viszket, könnyezik.

Nos, az évről évre visszatérő allergiás tünetek bizonyos növények, virágok, fák virágzásához köthetők, amelyek néha percek alatt jelentkezhetnek, pedig csak a játszótérre vittük le a gyermeket, vagy hétvégén kirándulást csaptunk a közeli erdőben… Ezzel mindössze azt szeretnénk érzékeltetni, hogy az allergéneket majdhogynem lehetetlen elkerülni, hisz ha közvetlenül nem is érintkezünk velük, a levegőben mindenhol jelen vannak, akár száz kilométerre is eljutnak a szél „hátán“.

A kellemetlen panaszok enyhítésére sokszor nem kell mást tennünk, mint hűvös borogatással nyugtatni a szemet, és segít az is, ha a szemet és a környékét gyakran lemossuk. Így csökken a szemünkbe jutó allergének mennyisége, és mérséklődnek a tüneteket. Súlyosabb esetben szemcseppekkel enyhíthetjük a panaszokat, vény nélkül és receptre kapható gyógyszerek egyaránt a rendelkezésre állnak. Forduljunk tehát orvoshoz, hogy megállapítsa az allergia pontos okát, és megfelelő készítményt ajánljon.

 

Hogyan enyhíthetjük a szem allergiás tüneteit?

  • Gyakran mossunk kezet, és a szemet, szem környékét is mossuk meg.
  • Bármennyire is nehéz megállni, ne vakarjuk, dörzsöljük a szemet, mert azzal csak fokozzuk az allergiát okozó sejtek működését, és még rosszabb lesz a helyzet.
  • Ha figyeljük a pollenjelentést, és az magas koncentrációról számol be, kevesebb ideig tartózkodjunk a szabad levegőn. A kerti munkát is bízzuk másraJ
  • A modern légkondicionáló berendezések szűrik a levegőt, így védik otthonunk levegőjét.
  • Ne viseljünk kontaktlencsét az allergiás időszakban!
  • A műkönny segíthet a tünetek enyhítésében, mert kimossák a szembe került allergéneket.
  • Ha súlyosbodnak a problémák, kérjük szakember segítségét, ne kezeljük magunkat!