Multifokális szemüveglencse

article thumbnail A multifokális szemüveglencse típus úgy lett kifejlesztve, hogy a viselőjének ne kelljen cserélgetni a szemü... Bővebben...

Olvasókőtől a modern szemüvegig

article thumbnail
Érdekes történetek, mi több, legendák övezik a szemüveg kialakulását, míg a csiszolt üvegtől, az olvasó s...
 Bővebben...

A fény elleni védelem

article thumbnail
Erős megvilágítás hatására a szem kontrasztérzékenysége csökken. Egy napfényes nap után, amennyiben nem v...
 Bővebben...

Védelem a cukorbetegek retinakárosodása ellen

article thumbnail
Cukorbetegség esetén a sejtek nem tudják elegendő mennyiségben felvenni a szem elsődleges energiaforrását, va...
 Bővebben...

„Mintha homok ment volna a szemembe!”

article thumbnail
A szemet érintő megbetegedések között a szemszárazság az egyik leggyakrabban előforduló panasz. A kellemetle...
 Bővebben...

 
 
 Image
 
 
Keratoconus, a „csendes társ“ Nyomtatás E-mail

Ezer emberből egyet biztosan érint e szembetegség, amelyet a szem szaruhártyavázának fokozatos elvékonyodása, és e következtében a félgömb formájú szaruhártya szabálytalan kúppá alakulása okoz. Mivel a jelenség kezdetben alig különbözik a „szimpla“ fénytörési hibákból eredő látásproblémáktól, és látványos bajokkal, például gyulladással sem jár, az optometrista és a szemész szakszerű vizsgálatán nagy a hangsúly.
Bővebben...
 
Árpa és társa, a jégárpa Nyomtatás E-mail

Legtöbbünk számára nem ismeretlen jelenség a szemhéj szélének megduzzadása, kivörösödése, és égő-viszkető kis „göb“ megjelenése. De lehet, hogy nem is árpa volt a szemünkön, hanem jégárpa?! Az egymáshoz sokban hasonló gyulladásokat mi magunk könnyen összetéveszthetjük. Ezért, és persze a szakszerű kezelésért tanácsos szemorvoshoz fordulni.
Bővebben...
 
Öregem, nem látok jól! Nyomtatás E-mail
Avagy a macula degeneráció

Az öregkori látásromlás dobogós helyezettje a macula degeneráció, amikor is úgy ötven-ötvenöt éves kor táján elmosódottan látjuk az arcokat, összefolynak a betűk a szemünk előtt, és olykor előkerül a nagyító is. Sokan magukra ismerhettek e rövid diagnózisból, és ha mi nem is vagyunk (még) érintettek, bizonyára él olyan idős családtagunk, aki nem lát már olyan élesen, mint régen. A macula degeneráció megkerülhetetlen téma a fejlett társadalmakban az életkor kitolódása miatt.
Bővebben...
 
A kötőhártyagyulladásról, sokszemközt Nyomtatás E-mail

 Viszketett már a szeme? Könnyezett, bepirosodott, váladékozott, talán még homályosabban is látott? Lehet, hogy szúró, égő érzése volt? Nos, akkor Önnek kötőhártyagyulladással volt dolga. Mint a leggyakoribb szemészeti betegség, beszéljünk a kötőhártyagyulladás okairól és kezelési módjairól!

Bővebben...
 
Beszéljünk a tompalátásról Nyomtatás E-mail

 Szülők, figyelem! Állhat itt rögtön a figyelmeztetés, mert a tompalátás a gyermek első életéveiben alakul ki attól, hogy a gyermek nem megfelelően képes, illetve nem egyformán használja mindkét szemét, így a gyengébb "ellustul". A háttérben több probléma is állhat, de ha még időben felismerjük és szemész szakemberrel kezeltetjük, akkor gyógyítható. A felnőtt korban rögzült tompalátás azonban korrigálhatatlan. Hogyan ismerhetjük fel, mit tehet a szemorvos és a szülő a tompalátás gyógyításának érdekében? Eláruljuk!
Bővebben...
 
Beszéljünk a farkasvakságról Nyomtatás E-mail

 Farkasvakságról, vagy más néven éjszakai vakságról akkor beszélünk, ha a szem nem képes alkalmazkodni a félhomályhoz, ha jóval gyengébben lát például egy rosszul megvilágított helyiségben, vagy éppen szürkületben. A tünetek nem maradnak egyedül, hiszen a rossz látás bizonytalan mozgással, rossz tájékozódással, súlyosabb esetben bőr- és nyálkahártya-betegségekkel társulhat, és megkeseríthetik a mindennapokat. A tünetek a szervezet A-vitamin-hiányára vezethetők vissza, pedig akár már napi egy sárgarépa is elegendő lehet a szürkületi látás helyreállításához.
Bővebben...
 
Beszéljünk a zöldhályogról Nyomtatás E-mail

 A glaucoma, köznapi nevén zöldhályog kialakulásának hátterében a szem belső nyomásának a megemelkedése áll. Károsodik a látóideg, így romlik a látás, amely folyamat kezelés nélkül akár vaksághoz is vezethet. A teljes gyógyulás „nyitjára” eddig még nem találtak gyógymódot, de létezik hatékony terápia, amely az időben felderített zöldhályog okozta látásproblémákon segít. Ezért is felbecsülhetetlen a rendszeres látásvizsgálat! De tehetünk-e a zöldhályog kialakulása ellen?
Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>