Szemszárazság, vörös, könnyező szemek, szemhéj rendellenességek, homályos, vagy kettős látás. Ha a felsorolt problémák valamelyike érinti Önt, gondolni kell akár pajzsmirigy problémára is. A szem és a pajzsmirigy betegségei közötti kapcsolatról az orvostudomány már régóta tud.

Ennek ellenére a gyakorlatban erre ritkán gondol beteg és orvos egyaránt. A leggyakoribb tünet: a szemszárazság, szemkönnyezés. A szemkönnyezésnek számos oka lehet. 

A szemek könnyezése lehet az idős kor velejárója, allergia tünete, illetve furcsa módon a szemszárazság is fokozott könnytermeléssel jár. A kellemetlen panasz sok más betegség kísérője is lehet. 

Szemszárazság akkor alakul ki, ha a szükségesnél kevesebb mennyiségű könny termelődik. Előfordulhat az is, hogy romlik a könny összetétele és emiatt gyorsabban párolog el a szem felszínéről. Ritkább kiváltó okok a szemhéjak vagy a pislogás rendellenességei. 

A könnytermelés csökkenésének hátterében a könnytermelő mirigyek megbetegedése, vagy a szemhéj szélének gyulladása is állhat. A kiváltó – vagy a már fennálló tüneteket súlyosbító – okok között környezeti tényezők, például a száraz, meleg légkondicionált helyiség, a cigarettafüst és egyes gyógyszerek egyaránt szerepelhetnek. 

Hosszan tartó olvasás vagy a számítógép képernyője előtt végzett munka és a kontaktlencse viselése is gyakran váltják ki a szem szárazságát. 

A jelenség tehát civilizációs ártalomnak is tekinthető, így sajnos kevesen gondolnak arra, hogy a panaszok nem csak a beteg életmódjából adódóan jelentkeznek, hanem akár pajzsmirigy probléma is állhat a hátterében. Ez azért van, mert egy autoimmun betegségről lévén szó, több szervünkre is kihatással van, többek között – természetesen nem elsődlegesen – a könnymirigyre is. 
A könnymirigy termeli a szemünkben a könnyet, így ha kevesebb termelődik, úgy érezzük a szem száraz és kavicsos. A szem begyulladhat, vörössé és duzzadttá válhat. 

Jelentkezhet még tünetként a szemhéjak duzzadása és bevörösödése, szemizmok duzzadása miatt előredudorodó szem illetve kettős látás a nem megfelelő szemizom működés okán. Emiatt az olvasás nagyon nehézzé válik, az autóvezetés kifejezetten veszélyessé. Kettős látás esetén azonnal be is kell fejezni a vezetést! 
Fiatalabb betegeknél előfordulhat, hogy az idegpályák nyomása növekszik, így nyomva össze a látóideget, ezzel okozva olyan látásproblémákat, mint a homályos látás, látótér szűkülés. 
Ez esetben azonnal orvoshoz kell fordulni, hogy csökkentsék a nyomást a látóidegben még a maradandó károsodás előtt. 

Ha a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, a betegek fáradtságról, aluszékonyságról panaszkodnak, koncentrációképességük romlik. Ha túl sok hormont termel, az sem jó: fogyásra, izzadásra, gyengeségre panaszkodhatnak a betegek.

Lényeges a korai felismerés és az idejében megkezdett terápia!

Kategória: Hírek