Mint mindegy egyéb egészégünkhöz köthető vizsgálatra, a szemvizsgálatra is igaz: a rendszeres szűrés a záloga annak, hogy a kezdődő problémáknak elejét vegyük, és annak is, hogy az idő múlásával esetleg jelentkező súlyosbodást elkerülhessük. Mégis, kevesen tartják szem előtt, hogy évente kivizsgáltassák szemük állapotát. Ez pedig a gyerekkortól időskorig meghatározó, egészségmegőrző kötelességünk, és bő negyedórát igényel.

Mint mindegy egyéb egészégünkhöz köthető vizsgálatra, a szemvizsgálatra is igaz: a rendszeres szűrés a záloga annak, hogy a kezdődő problémáknak elejét vegyük, és annak is, hogy az idő múlásával esetleg jelentkező súlyosbodást elkerülhessük. Mégis, kevesen tartják szem előtt, hogy évente kivizsgáltassák szemük állapotát. Ez pedig a gyerekkortól időskorig meghatározó, egészségmegőrző kötelességünk, és mindössze bő negyedórát igényel. 

Látásproblémával hazánkban kimutathatóan minden negyedik nő és minden hatodik férfi küzd. Már csak ezért is megkerülhetetlen a rendszeres, évenkénti szemvizsgálat. Ráadásul a szemproblémák jó része évekig „rejtve“ marad, tünetmentes. A gyerekek esetében hatványozottan igaz a rendszeresség. Főleg, ha tudjuk, hogy ha a szülő valamelyike látáskorrekcióra szorul, azt a genetikai hajlamot a gyereke is megkapta. Ez már önmagában okot ad arra, hogy szűrővizsgálatra vigyük gyermekünket, és lehetőleg ne csak az iskolakezdés előtt. 

Életkorokon át
Száz gyerekből mindössze tíz az, aki iskolás kora előtt részt vesz szűrésen, ami elképesztően alacsony arány, pedig a családi vonalon örökölhető asztigmatizmus, azaz szemtengelyferdülés is kiszűrhető lenne. Tudnunk kell azt is, hogy négy éves korig folyamatosan nő a gyerek, változik a szem, és vele a látás is, hiszen ezen időszakban a sejtek között kapcsolat még nem végleges. A látás tehát fokozatosan alakul ki, és ezen folyamatot a szülőnek figyelmesen kell szemlélnie, és ha „gyanút fog“, szemvizsgálatra kell vinnie a gyermeket. A rendszeres szemvizsgálattal még idejében fel lehet ismerni, ha gond van a látással. A látásunk a serdülőkorban a legjobb, és ilyenkor kezd önállósodni a gyerek. Egyedül megy iskolába, aztán haza, esetleg kerékpárral közlekedik, később, kamaszkorban pedig vezetni tanul. Mindezen tevékenységek jó látást, térérzékelést kívánnak meg. A gyerekek mind több időt töltenek a számítógép előtt ülve, a monitor pedig egy reális veszélyforrása a látásromlásnak. Veszélyforrás, és a rendszeres szűrővizsgálat mellett szól az a tény is, hogy fiatal korban nagyfokú alkalmazkodóképesség birtokában a fiatalok nem elégséges dioptriájú szemüveg, vagy kontaktlencse viselését sem érzékelik.

Aztán felnőttként hajlamosak vagyunk a megerőltető napi rutinra, időszakos kimerültségre fogni azt, ha estére bedagad a szemünk, fáj a fejünk, ha sokat „kell“ dörzsölgetnünk szemeinket, mert égető, szúró érzésünk van. Pedig mindezen tünetek hátterében legtöbbször a látászavar áll. Ami rendszeres szűréssel felfedezhető, aztán pedig szakszerűen orvosolható lenne.
Negyvenedik életévünk felé közeledve azért válik elengedhetetlenné a rendszeres szűrővizsgálat, mert megkezdődik a látás természetes romlása. Az idő előrehaladtával a szem alkalmazkodóképessége elkezd romlani, és 65 éves korunkra meg is szűnik. Ekkor megnő a szürkehályog megjelenésének kockázata. Az „öregszeműség“, presbiópia szemüveggel kezelhető, és mivel a dioptria szükséges mértéke változhat, folyamatos kotrollra van szükség.
Nincs tehát olyan életkor, amikor felesleges a szemvizsgálat.

Vizsgálatról
De mi történik velünk, ha szemvizsgálatra bejelentkezünk? Amikor az optometristára bízzuk magunkat, a célzott kérdéssorral, egy rövid beszélgetés során kiderülnek az életvitelünk azon aspektusai, amikor jelentkezhetnek a látászavart előidéző okok, tényezők. Ezután több teszt, vizsgálat következik, amely során a szemész szakember kideríti, van-e szükségünk látásjavító eszközre – szemüvegre, kontaktlencsére  –, és ha igen, milyen erősre. Az is kiderül, hogy rendben működik-e a kétszemes együttműködés és a fókuszálási képesség. Ezen túl a szemvizsgálat fény deríthet egészségi problémára, például cukorbetegségre, magas vérnyomásra is. 

Mit ígér Családi Optika
A fájdalommentes, számítógépes vizsgálat mindössze 20-25 percet vesz igénybe. Ennyi idő pedig igazán semmiség látásunk megőrzésének. A Családi Optika szalonjában – illetve kérésre mobil szalonunkban a kért helyszínen – a kitűnő szakemberek munkáját modern eszközök segítik. A komputeres szemviszgálattal megállapítjuk a dioptria mértékét, az egyéb szükséges adatokat ahhoz, hogy megfelelő látáskorrekciós eszközt ajánlhassunk. Majd próbaszemüveges módszerrel megállapítjuk, hogy mely dioptria jelenti a legkényelmesebb, biztos látást. Segítünk a megfelelő szemüvegkeret kiválasztásában, és CibaVision, Johnson&Johnson, CooperVision lencsék közül ajánlunk megfelelőt, ha kontaktlencse viselése mellett dönt.

A rendszeres szemvizsgálat látásunk megőrzésének biztosítéka, minden életkorban. A Családi Optika vigyáz a szeme világára.

Kategória: Hírek